Životna priča Rockyja Dennisa, dječaka sa rijetkim deformitetom

Roy L. Dennis, kasnije nazvan Rocky, je dječak koji je rođen 4. decembra 1961. godine u Kaliforniji, sa veoma rijetkom koštanom displazijom zbog čega je njegovo koštano tkivo raslo nenormalnom brzinom, a kosti lica su se savijale i poprimale drugačiji izgled.

Smatralo se da će dječak umrijeti prije nego navrši sedam godina, međutim on je živio puno duže, do svoje 16. godine i bio je zaista okružen ljudima koji su ga neizmjerno voljeli.

Doktori su rekli njegovoj majci Florence “Rusty” Dennis da će dječak zbo koštane displazije imati višestruki invaliditet.

Kada se Rocky rodio izgledao je kako sasvim zdrava beba, ali nakon navršavanja druge godine pojavili su se prvi znakovi abnormalnosti.

Doktori su uočili na njegovoj rendgenskoj slici anomaliju lobanje, nakon čega je ona počela rasti nenormalno velikom brzinom.

Nakon završenih pretraga, testovi u medicinskom centru UCLA otkrili su da Rocky Dennis ima jako rijetku bolest nazvanu kraniodijafizna displazija.

Bolest odlikuje abnormalan rast kostiju lobanje čineći glavu dvostruko većom nego što ona jeste. Zbo pretjeranih naslaga kalcija u lobanji oči su mu se pomjerile na samim rubovima glave, a nos mu je poprimio također drugačiji oblik.

Doktori su obavijestili majku da će dječak nažalost biti gluh, slijep i patiti od mentalnog invaliditeta jer težinja njegove lobanje, sigurno će oštetiti njegv mozak. Na temelju prethodnih slučajeva bolesti, predvidjeli su da dječak neće preživjeti nažalost sedam godina.

Njegova majka Florence ga je upisala u javnu školu kada je Rocky imao šest godina iako su se doktori protivili tome i odgojila ga je kao da je potpuno zdrav dječak. Rocky Dennis je unatoč svom zdravstvenom stanju bio odličan učenik i bio je jako popularan u svojoj školi.

“Svi su ga voljeli jer je bio jako zabavan”, rekla je njegova majka o svom sinu u intervjuu za Chicago Tribune 1986. godine.

U ljetnom kampu za hendikepiranu djecu koji se održao u Južnoj Kaliforniji dječak je osvojio mnoštvo nagrada poput onih za “najboljeg druga” i “najdobrodušniju osobu.”

Dennis Rocky je usprkos prognoze svojih doktora preživio i voje tinejdžerske dane zahvaljujući njegovoj majci koja ga nikada nije promatala kao osobu koja “nešto ne može”.

Rocky Dennis je bio iznimno duhovit i često se šalio na račun svog izgleda, zbog toga su ga i djeca i odrasli neizmjerno voljeli.

On je odbio operaciju koju su mu ponudili hirurzi “kako bi izgledao normalno”, jer Rocky je sebe volio čak i sa ovako teškim deformitetom, čak i onda kada su mu se djeca rugala i ismijavala ga.

“Pokušali su reći da je njegova inteligencija narušena, ali to nije bila istina”, prisjetila se Rusty Dennis. “Mislim da su ga htjeli držati podalje od učionice jer su mislili da bi to smetalo roditeljima druge djece.” 

Rocky je dokazao da nije manje inteligentan završivši nižu srednju školu sa odličnim uspjehom.

Nažalost, zbog svog stanja, dječak je do svoje sedme gdine 42 puta posjetio očnog specijalistu ne brojeći ogroman broj konstantnih pregleda koje je imao.

Majka Florence mu je davala prirodne lijekove i odgajala ga je po principu filozofije samoiscjeljenja kroz snagu uvjerenja.

Kada god bi Rocky imao jake glavobolje ona bi ga savjetovala da se odmori.

Njegovo se stanje pogoršavalo iz dana u dan, toliko da je njegova majka predosjetila da će Rocky brzo umrijeti, što se desilo 4. oktobra 1978. godine u dobi od 16. godina.

Mlada scenaristica Anna Hamilton Phelan je tokom posjete u UCLA Centru za genetska istraživanja upoznala Rocy Dennisa i njegovu majku, nakon čega je upravo on bio inspiracija za njen film “Maska” koji je premijerno prikazan sedam godina nakon Rockyjeve smrti.

U ulozi dječaka bio je glumac Eric Stoltz. Eric Stolz je jako puno ostajao u kostimu koji je osmišljen da vjerodostojno prikaže dječakov izgled. Šetavši kvartom u kojem je siman film, u osmišljenom kostimu, Eric Stoltz mogao je vidjeti kroz kakav pakao je dječak prošao što se tiče ružnih pogleda i loših dobacivanja.

“Ljudi ne bi bili sasvim ljubazni”, rekao je Stoltz. “Bila je vrlo zanimljiva lekcija hodati kilometrima u cipelama tog dječaka. Čovječanstvo se ponekad pokazalo pomalo ružnim.”

Rocky Dennis je bio dječak velikog srca. Njegovi prijatelji i učitelji su ga jako voljeli. Iako je imao vidljivi deformitet, on je sebe volio baš onakvim kakav jeste. To vam može biti odlična zvijezda vodilja.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.