“Zdravije priprema jaja: Izbjegnite greške i uživajte u najboljem doručku”

Jaja su možda najbolji izbor za doručak, ali je važno obratiti pažnju na način pripreme. Bjelanjci su odličan izvor proteina, dok su žumanjci bogati vitaminima i mineralima, kaže nutricionistica Lindsay Wengler.

Međutim, da biste dobili najviše koristi od jaja, trebate paziti kako ih pripremate. Iako ne postoji loš način pripreme jaja, neki načini nisu baš zdravi. Mnogi nutricionisti tvrde da je najnezdraviji način pripreme jaja prženje u puno ulja i na jakoj vatri.

– Ako pržite jaja na maslacu, možete poništiti neke zdravstvene beneficije jaja. Jaja prirodno sadrže visok udio proteina i nizak udio zasićenih masti, ali dodavanjem maslaca, zasićene masti u vašem obroku se povećavaju – kaže nutricionistica Catherine Basbaum.

Nutricionistica Tara Tomaino dodaje da je kokosovo ulje također loš izbor, kao i priprema jaja u loncu ili kajgana s velikom količinom zasićenih masti poput vrhnja ili sira.

– Priprema jaja s minimalnom količinom masti ili korištenje nezasićenih masti poput maslinovog ulja ili ulja avokada su zdravije alternative. Tvrdokošena ili kuvana jaja su način pripreme jaja bez potrebe za dodatnom masnoćom – kaže Tomaino.

Također je važno s čim jedete jaja.

– Servirajte jaja s obilnom porcijom povrća za dodatne hranjive tvari i vlakna. Lisnato povrće poput kelja, špinata i rikule odličan je dodatak jajima, kao i povrće poput šparoga, brokule, paprike i luka – savjetuje Tomaino.
https://www.avaz.ba/lifestyle/recepti/913850/izbjegnite-ovu-gresku-ovo-je-najbolji-nacin-pripreme-jaja

Alen

Saradnik portala

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.