Ljudi koji jedu puno morskih plodova mogu biti izloženi većim količinama toksičnih hemikalija poznatih kao perfluoroalkilne i polifluoroalkilne supstance (PFAS), koje su povezane sa zdravstvenim problemima kao što su rak i urođeni defekti, sugerira nova studija.
PFAS su veštačke hemikalije koje se nalaze u širokom spektru potrošačkih i industrijskih proizvoda, uključujući omote za hranu, odeću, posuđe s nelepljivim premazom i vatrogasnu pjenu. PFAS se nazivaju “zauvek hemikalije” jer se nikada potpuno ne razgrađuju u prirodi.
One su također prisutne u našim zajednicama i našim telima. Agencija za toksične supstance i registraciju bolesti procjenjuje da više od 98 posto Amerikanaca ima određeni nivo PFAS-a u krvi. Većina ljudi je izložena preko kontaminirane vode za piće.
Za novu studiju, naučnici su testirali nivoe PFAS-a u svežim uzorcima nekih od najčešće konzumiranih vrsta morske ribe i školjki u Novoj Engleskoj: bakalar, oslić, jastog, losos, škampi i tuna.
PFAS u Jastogu i Škampima
Naučnici su pronašli najviše nivoe PFAS-a u jastogu, sa prosečnim koncentracijama od čak 3,30 nanograma po gramu mesa, prema rezultatima studije objavljenim 12. aprila u časopisu Exposure and Health.
Škampi su imali drugi najviši nivo PFAS-a, sa prosečnim koncentracijama do 1,74 nanograma po gramu mesa, pokazala je studija. U ostalim ribama i morskim plodovima, nivoi PFAS-a su obično manji od jednog nanograma po gramu, prema studiji.
“Naša preporuka nije da se ne jede morska hrana — morska hrana je odličan izvor nemasnih proteina i omega masnih kiselina,” rekla je glavna autorka studije, Megan Romano, PhD, vanredna profesorica epidemiologije na Dartmouth Geisel Medicinskoj školi u Lebanonu, New Hampshire, u izjavi.
“Ali to je također potencijalno podcenjen izvor izloženosti PFAS-u kod ljudi,” rekla je dr. Romano. “Razumevanje ovog rizika i koristi kod konzumacije morske hrane je važno za ljude koji donose odluke o ishrani, posebno za ranjive populacije kao što su trudnice i deca.”
Iako studija nije ispitivala tačno zašto su tako visoki nivoi PFAS-a pronađeni u morskoj hrani, verovatno je da je industrijska kontaminacija vodenih puteva tokom vremena dovela do povišenih nivoa ovih hemikalija, kaže Sheela Sathyanarayana MD, MPH, profesorica pedijatrije i vanredna profesorica za nauke o okolini i zdravlju na Univerzitetu Washington u Seattleu.
“Ribe, posebno one koje se hrane na dnu, unose hemikalije i zatim imaju detektibilne koncentracije,” kaže dr. Sathyanarayana, koja nije bila uključena u novu studiju. Jastog i škampi su oba hranitelji s dna.
Zdravstveni Rizici PFAS-a u Ribama
Ljudi su izloženi jedući ove ribe i školjke koje imaju povišene nivoe PFAS-a. Rizici za ljude izložene visokim nivoima PFAS-a mogu uključivati povišen holesterol, oštećenu funkciju jetre, povećan rizik od određenih vrsta raka, reproduktivne probleme i urođene defekte, kaže dr. Sathyanarayana.
Budući da ne postoji način da se PFAS ukloni iz tela, najbolji način da se smanji rizik je ograničiti izloženost, kaže Luz Claudio, PhD, profesorica medicine okoline i javnog zdravlja na Icahn Medicinskoj školi Mount Sinai u New Yorku, koja nije bila uključena u novu studiju.
“Nevoljna sam da kažem ljudima da jedu manje morske hrane, jer [morska hrana] može biti korisnija od drugih izvora proteina,” kaže dr. Claudio.
Ali ljudi zabrinuti zbog svoje izloženosti — uključujući trudnice koje mogu imati veći rizik — mogu koristiti nalaze studije da se vode prilikom odabira koje vrste morske hrane konzumiraju, sugerira dr. Claudio.
“Koncentracije PFAS-a bile su najviše u škampima i jastogu,” kaže dr. Claudio. “Dakle, ljudi zabrinuti zbog svoje izloženosti PFAS-u mogu željeti da jedu manje ovih vrsta morske hrane.”
Source link