Uništavaju li vam kućne papuče stopala, evo što kažu podijatri

Ilustracija: Lisa/Pexels

Mnoge osobe, pogotovo u zimskim mjesecima na nogama stalno imaju kućne papuče. Međutim, kako to utječe na naša stopala i može li biti loše za njihovo zdravlje. Prema riječima podijatrice (doktori za stopala) Saylee Tulpule kazala je kako kućne papuče mogu biti od pomoći sa osobama koje imaju problema sa stopalima.


“Za određene probleme sa stopalima poput plantarnog fasciitisa, upale Ahilove tetive ili metatarsalgije, preporučujem pacijentima da nose kućne papuče”, rekla je za HuffPost podijatrica Saylee Tulpule.


Tulpule objašnjava kako nošenje kućnih papuča ili sandala neće nužno oslabiti unutarnje mišiće ili zglobove stopala ili zgloba.


“Ako osoba nema problema sa stopalima onda je u redu da po kući hodaju bosi”, kazao je podijatar Wenjay Sung.

Feet in Slippers Laying on Scarf on Windowsill


No, upozorili su da morate birati papuče koje su zaista napravljene od kvalitetnih materijala, jer loš odabir papuča može dovesti do plantarnog fasciitisa i grčeva mišića. Papče moraju biti udobne i upotpunosti odgovarati vašem stopalu. Također, preporučuju papuče koje imaju gumeni đon.


Savjetuju da se klonite papuča koje imaju klizav đon, kako biste izbjegli slučajno proklizavanje i padove. Osim toga trebate izbjegavati popuče materijala koji nisu prozračni jer na taj način stopala ne dišu i znoje se, a na taj način povećavate šanse da dobijete gljivice na stopalima.
Neudobne i tijesne papuče mogu prouzrokovati bol, plikove, kurije oko i žuljeve.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.