“Ultra-Procesuirana Hrana Može Povećati Rizik od Kognitivnog Opadanja i Moždanog Uda”

Istraživanje je pokazalo da je ishrana bogata ultra-prerađenom hranom, kao što su unaprijed pripremljeni obroci, delikatesni mesni proizvodi, čips, gazirana pića i zaslađene žitarice za doručak, povezana s povećanim rizikom od kognitivnog pada i moždanog udara.

Za potrebe istraživanja, naučnici su analizirali deset godina podataka o prehrambenim navikama, kognitivnoj funkciji i moždanom udaru kod oko 30.000 odraslih osoba koje su u početku bile u srednjim šezdesetim godinama. Nijedan od učesnika nije imao istoriju kognitivnih poremećaja na početku istraživanja. Do kraja praćenja, 1.108 ljudi je imalo moždani udar, a 768 osoba je razvilo kognitivno oštećenje.

Veća konzumacija ultra-prerađene hrane bila je povezana s 8 posto većim rizikom od moždanog udara i 12 posto većim rizikom od ubrzanog kognitivnog pada, prema rezultatima istraživanja objavljenim u časopisu Neurology.

Istovremeno, ljudi koji su konzumirali najviše neprerađene ili minimalno prerađene hrane imali su 9 posto manji rizik od moždanog udara.

“Naše istraživanje pruža razlog da budemo pažljivi u vezi s hranom koju jedemo,” kaže glavni autor studije, W. Taylor Kimberly, MD, PhD, vanredni profesor na Harvard Medicinskoj školi i šef neurokritične njege u Općoj bolnici Massachusetts u Bostonu. “Ne samo da bismo trebali povećati unos zdrave hrane, kao što su zeleniš, orašasti plodovi i ribe bogate proteinima, već bismo trebali i smanjiti količinu unaprijed pripremljene hrane i slatkih i slanih grickalica.”

Mali Promjene u Konzumaciji Ultra-Prerađene Hrane su Važne

Studija je također pokazala da male promjene u ishrani mogu imati značajan utjecaj na zdravlje mozga.

Svako povećanje od 10 posto u konzumaciji neprerađene i minimalno prerađene hrane bilo je povezano s 12 posto manjim rizikom od ubrzanog kognitivnog pada. A svako povećanje od 10 posto u konzumaciji ultra-prerađene hrane bilo je povezano s 16 posto većim rizikom od ubrzanog kognitivnog pada.

Negativan utjecaj ultra-prerađene hrane i koristi od neprerađene ili minimalno prerađene hrane ostali su prisutni čak i kada su ljudi pratili dijete poznate po promicanju zdravlja mozga, kao što su mediteranska dijeta, DASH dijeta ili MIND dijeta, prema istraživanju. Ove dijete sve potiču konzumaciju više biljnih obroka, voća, povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki i orašastih plodova te preporučuju ograničenje unosa ultra-prerađene hrane, crvenog mesa i zaslađene hrane i pića.

Općenito govoreći, ultra-prerađena hrana obično je najteže prerađena pakirana hrana dostupna u trgovinama. To su tipično industrijski proizvodi napravljeni gotovo u potpunosti od supstanci ekstrahiranih iz stvari poput ulja, masti, šećera, škroba i proteina, ili sintetizirani u laboratorijima i fabrikama s malo, ako ičega, sastojaka koji dolaze direktno iz prirodnih biljnih ili životinjskih izvora.

Uzmite krompir. Cijeli krompir koji kupujete u odjelu s povrćem nije prerađen uopće, a konzervirani krompir je minimalno prerađen. Ali čips i smrznuti hash browns su ultra-prerađeni.

Zašto Ultra-Prerađena Hrana Može Biti Loša za Zdravlje Mozga

Studija nije bila dizajnirana da dokaže da li ili kako ultra-prerađena hrana može direktno uzrokovati kognitivni pad ili moždani udar, već je jednostavno tražila povezanost.

Ali istraživači imaju teorije zašto ultra-prerađena hrana može predstavljati rizik za kognitivnu funkciju. Moguće je da supstance koje se koriste za preradu hrane i daju im dug rok trajanja mogu biti loše za mozak, kaže Glen Finney, MD, profesor i direktor programa za pamćenje i kogniciju u Geisinger Health u Wilkes-Barreu, Pennsylvania.

“Često postoje hemikalije i druge supstance dodane ultra-prerađenoj hrani koje su drugačije od onoga što bismo jeli u tradicionalno pripremljenoj hrani, a neke od njih mogu imati rizike po zdravlje mozga,” kaže dr. Finney, koji nije bio uključen u novu studiju. “To je još uvijek nešto što trebamo više istražiti.”

Osim toga, ultra-prerađena hrana obično pruža mnogo kalorija iz nezdravih sastojaka, kaže Yu Chen, MPH, PhD, profesor epidemiologije na Medicinskoj školi New York University Grossman u Manhattanu, koji također nije bio uključen u novu studiju.

“Ova hrana sadrži dodane sastojke poput šećera, soli, masti, umjetnih boja i konzervansa, kao i supstance ekstrahirane iz hrane poput masti i škroba,” kaže dr. Chen. “Komponente poput masti mogu izazvati upalu, što može dovesti do vaskularne disfunkcije i utjecati na kognitivne funkcije.”

Koji je Najbolji Način Ishrane za Zdrav Mozak?

Kako bi se promovisalo zdravlje mozga tokom vremena, ljudi bi trebali ograničiti ultra-prerađenu hranu koliko god mogu i pokušati uključiti što više cijelih namirnica, kaže Andrew Budson, MD, profesor neurologije na Univerzitetu Boston i koautor knjige Seven Steps to Managing Your Aging Memory.

“Nemojte jesti prerađenu hranu, koja uključuje čips, industrijski proizveden hljeb i peciva, pakirane slatkiše i bombone, gazirane i dijetalne napitke, instant rezance i supe, gotove obroke i smrznute večere, te prerađeno meso kao što su hot dogovi i balone,” kaže Budson, koji nije bio uključen u novu studiju.
“Jednostavno jedite neprerađenu ili minimalno prerađenu hranu, koja — kada se kombinuje s zdravim mediteranskim jelovnikom — uključuje ribu, maslinovo ulje, avokado, cijelo voće i povrće, orašaste plodove i mahunarke, te cjelovite žitarice,” dodaje.

Source link

Alen

Saradnik portala

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.