Stvari koje treba da prestanete da radite ako želite zdravu vezu

Ilustracija: Josh Willink/Pexels

Svi težimo da budemo emotivno ispunjeni i da se ostvarimo u stabilnoj zajednici. Međutim, ponekad i nismo svjesni da nas naše loše navike mogu udaljiti od partnera. Psihologinja Jelena Pejović pojasnila je koje stvari treba da prestanete raditi ako želite zdravu vezu.

Prestanite da izbjegavate konflikte i svađe. Stvari neće biti bolje ukoliko druga strana ne zna gdje je zapravo problem i o čemu se radi. Gurajući stvari pod tepih, bojeći se svađe, je ubica veze. Transparentnost spašava vezu.

Prestanite da negirate i nipodaštavate osjećanja drugih. Svako osjećanje je u redu i naše i tuđe. Svako ima pravo da iznese ono što osjeća, bude saslušan i da se na tome radi.

Ne tjerajte partnera da misli kao vi. Dok god osoba poštuje vas i vaše potrebe i mišljenje, ne mora da ima isto mišljenje kao i vi na svaku temu. To je nerealno i nemoguće.

Ne očekujte da će partner da vam čita misli. Osoba ne zna u svakom trenutku koje su vaše potrebe. Otvorenost i jasnoća vaših potreba sprečava neslaganja i nerazumijevanja.

Prestanite da očekujete da neko poštuje vaše granice, ako vi ne poštujete njihove. . Granice su zdrave i neophodne u vezi s obje strane.

S.H.P.

Novinarka. Magistar Komunikologije.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.