Šta konzumirati kada osjećate bol u želucu i žgaravicu?

Najveći problemi gastrointestinalnog sistema i problemi varenja hrane vezani su za upalu sluzokože želuca i bolove u želucu. Najčešći uzrok je gastriti izazvan infekcijom želuca bakterijom Helicobacter pylori. Infekcija se uglavnom pojavljuje radi nekontrolisane upotrebe lijekova protiv upale i bolova (aspirin, ibuprofen, antireumatici), prekomjernom konzumacijom alkohola, stresom nakon velikih hiruških intervencija, povreda, opekotina, teških infekcija.

Bolest se uglavnom javlja kod starijih osoba, može biti autoimune prirode, a javlja se i u sklopu drugih bolesti (HIV, Kronova bolest). Ukoliko koristite lijekove, kako bi se smanjili njihovi štetni efekti, bolje ih je uzimazi poslije ili tokom jela.

Prva pomoć kod gastritisa je unošenje fermentisanih mliječnih proizvoda u ishranu. U jogurtu su prisutne na hiljade mliječnih bakterija koje u procesu vrenja stvaraju mliječnu kiselinu, a na nivou crijeva podstiču stvaranje zdrave bakterijske flore. Međutim ne mogu sve osobe koje boluju od gastritisa uzimati mliječne proizvode, jer im može izazvati kiselinu i mučninu. Tada dijeta za gastritis mora biti bazirana na barenom povrću.

Gastritis zahtijeva od pacijenta da se hrani umjereno, da jede malo i češće. Voda se pije uvek 20 minuta prije jela, a ne tokom ili nakon obroka.

Ovo su neke od namirnica koje se preporučuju: ananas, artičoka, badem, bakalar, banana, belo meso, cvekla, đumbir, fermentisani mliječni proizvodi, ječmena kafa, kopriva, krompir, kupusnjače, lisnato zeleno

povrće, maslinovo ulje, palenta, plava riba, radič, soja, sočivo, svježi kravlji sir, tjestenina, tofu, voda, špargla, čaj od bijelog sljeza itd.

Ovo su namirnice koje treba izbjegavati: citrusno voće (limun, naranča, grejpfrut), alkoholna pića, čokolada, crni hljeb, grickalice, jagode, školjke kamenice, kafu, kocku za supu, koncentrat paradajza, kečap, loj i mast, med, mladi luk, sirće, papriku, voćne sokove.

Gastritis se liječi tako što se sluznica želuca oporavlja i tim procesom regeneriše, zato je sam proces ozdravljenja dugotrajniji i sporiji, te treba biti strpljiv nekoliko mjeseci.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.