Špinat i Bobičasto Voće Na “Prljavoj Desetki”: Proizvodi s Najviše Pesticida

Vladini laboratorijski testovi su otkrili pesticide u širokom spektru neorganskog voća i povrća, uključujući gotovo sve neorganske jagode, špinat, grožđe, breskve i lisnato povrće poput kelja, prema novom izvještaju.

Ovo voće i povrće su se našli na godišnjoj listi “Prljava desetka” (Dirty Dozen) iz Vodiča za kupce pesticida u proizvodima za 2024. godinu koju je objavila Radna grupa za okoliš (Environmental Working Group – EWG).

Ukupno, 95 posto uzoraka ovih 12 neorganskih voća i povrća sadržavalo je detektabilne nivoe pesticida, prema izvještaju. Ove godine, kelj, korov i gorušica imali su najviše ostataka pesticida, s 103 pojedinačne hemikalije detektovane. Ljute paprike su bile sljedeće na listi, sa 101 hemikalijom.

“Svi — odrasli i djeca — trebaju jesti više voća i povrća, bilo da je organsko ili ne,” rekla je Alexa Friedman, PhD, viša naučnica u EWG-u, u izjavi.

“Ali potrošači zabrinuti zbog izloženosti pesticidima mogu koristiti materijale iz EWG-ovog Vodiča za kupce pesticida u proizvodima kako bi napravili najbolje izbore za sebe i svoje porodice.”

Koje Voće i Povrće Su Na ‘Prljavoj Desetki’ Ove Godine?

Sljedeće proizvode imale su najviše nivoe pesticida prema analizi EWG-a u vladinim testiranjima (nisu navedeni u određenom redoslijedu):

  1. Jagode
  2. Špinat
  3. Kelj, korov i gorušica
  4. Grožđe
  5. Breskve
  6. Kruške
  7. Nektarine
  8. Jabuke
  9. Slatke i ljute paprike
  10. Trešnje
  11. Borovnice
  12. Mahune

Koji Pesticidi Su Pronađeni Na ‘Prljavoj Desetki’?

Četiri od pet najčešće detektovanih hemikalija su fungicidi, prema izvještaju EWG-a. Dva od ovih fungicida, fludioxonil i pirimetanil, imala su najviše koncentracije od svih pesticida pronađenih u dvanaest najkontaminiranijih namirnica. Oba ova fungicida su poznata kao endokrini disruptori, jer ometaju ključne hormonske sisteme u tijelu odgovorne za mnoge aspekte rasta i reprodukcije.

Jedan od razloga zašto se fungicidi često pojavljuju na neorganskom voću i povrću je taj što se primjenjuju dok biljke rastu kako bi se spriječila ili uklonila gljivica poput plijesni, a također se primjenjuju i nakon žetve kako bi se proizvod očuvao bez plijesni tokom transporta do prodavnica, prema EWG-u.

Proizvodi se gule ili temeljito peru prije nego što ih Ministarstvo poljoprivrede SAD-a (USDA) testira na pesticide. Testiranje je ipak pronašlo dokaze o 254 različita pesticida na voću i povrću, uključujući 209 različitih pesticida na proizvodima sa liste “Prljava desetka”, prema EWG-u.

Koje Voće i Povrće Su Na ‘Čistoj Petnaestki’ Ove Godine?

EWG je također identificirao listu “Čista petnaestka” neorganskih proizvoda koji su imali malo ili nimalo pesticida detektovanih u laboratorijskim testiranjima. Ovo uključuje (bez određenog redoslijeda):

  1. Avokado
  2. Slatki kukuruz
  3. Ananas
  4. Crveni luk
  5. Papaja
  6. Smrznuti grašak
  7. Šparoge
  8. Medena dinja
  9. Kivi
  10. Kupus
  11. Lubenica
  12. Gljive
  13. Mango
  14. Slatki krompir
  15. Mrkva

Gotovo 65 posto uzoraka ovih namirnica nije imalo detektabilne pesticide, prema EWG-u.

Trebali Biste I Dalje Jesti Puno Voća i Povrća, Čak i Ako Ne Možete Kupiti Organsko

Postoje načini da smanjite izloženost pesticidima čak i kada ne možete kupiti organsko voće i povrće, koje obično košta više od neorganskih alternativa, kaže Luz Claudio, PhD, profesorica ekološke medicine i javnog zdravstva na Medicinskom fakultetu Icahn u bolnici Mount Sinai u New Yorku.

Za početak, možete se osjećati sigurnije kupujući neorgansko voće i povrće sa liste “Čista petnaestka”, dok svoj budžet rezervišete za organsko voće i povrće sa liste “Prljava desetka”.

Osim toga, temeljito pranje proizvoda vodom i korištenje otopine sode bikarbone ili octa može pomoći u uklanjanju ostataka pesticida, savjetuje Dr. Claudio. Guljenje proizvoda također može smanjiti izloženost hemikalijama, iako to također može ukloniti neke ključne hranjive tvari.

Na kraju dana, prednosti konzumiranja prehrane bogate voćem i povrćem nadmašuju rizike izloženosti pesticidima iz određenih neorganskih proizvoda, kaže Samantha Heller, RD, klinička dijetetičarka u New Yorku.

“Svo voće, povrće, orašasti plodovi, sjemenke, cjelovite žitarice i mahunarke su zdrave namirnice, bilo da su organske ili ne,” kaže Heller.

“Usvajanje više biljnih prehrambenih navika je zdravo za pojedinca i planet,” dodaje Heller. “Ne želimo plašiti ljude od konzumiranja savršeno zdravih namirnica čak i ako nisu organske.”

Studija Ističe Potrebu za Zagovaranjem Sigurnijih Poljoprivrednih Praksi

Iako EWG-ov vodič za kupce može pomoći ljudima da smanje izloženost pesticidima u namirnicama, posebno ako ne mogu priuštiti kupovinu sveg organskog voća i povrća, on ne adresira osnovne poljoprivredne i poslovne prakse koje dovode do upotrebe pesticida na prvom mjestu, kaže Claudio.

Dodaje, “Jednako je važno zagovarati i usvajati sigurnije poljoprivredne prakse koje smanjuju izloženost radnika na farmama, ekosistema, divljih životinja i korisnih insekata, te na kraju pomažu u smanjenju neke od kolateralne štete koju uzrokuje prekomjerna upotreba sintetičkih hemikalija i drugih potencijalno štetnih agribiznis poljoprivrednih praksi.”

Source link

Alen

Saradnik portala

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.