Vladini laboratorijski testovi su otkrili pesticide u širokom spektru neorganskog voća i povrća, uključujući gotovo sve neorganske jagode, špinat, grožđe, breskve i lisnato povrće poput kelja, prema novom izvještaju.
Ukupno, 95 posto uzoraka ovih 12 neorganskih voća i povrća sadržavalo je detektabilne nivoe pesticida, prema izvještaju. Ove godine, kelj, korov i gorušica imali su najviše ostataka pesticida, s 103 pojedinačne hemikalije detektovane. Ljute paprike su bile sljedeće na listi, sa 101 hemikalijom.
Koje Voće i Povrće Su Na ‘Prljavoj Desetki’ Ove Godine?
Sljedeće proizvode imale su najviše nivoe pesticida prema analizi EWG-a u vladinim testiranjima (nisu navedeni u određenom redoslijedu):
- Jagode
- Špinat
- Kelj, korov i gorušica
- Grožđe
- Breskve
- Kruške
- Nektarine
- Jabuke
- Slatke i ljute paprike
- Trešnje
- Borovnice
- Mahune
Koji Pesticidi Su Pronađeni Na ‘Prljavoj Desetki’?
Četiri od pet najčešće detektovanih hemikalija su fungicidi, prema izvještaju EWG-a. Dva od ovih fungicida, fludioxonil i pirimetanil, imala su najviše koncentracije od svih pesticida pronađenih u dvanaest najkontaminiranijih namirnica. Oba ova fungicida su poznata kao endokrini disruptori, jer ometaju ključne hormonske sisteme u tijelu odgovorne za mnoge aspekte rasta i reprodukcije.
Jedan od razloga zašto se fungicidi često pojavljuju na neorganskom voću i povrću je taj što se primjenjuju dok biljke rastu kako bi se spriječila ili uklonila gljivica poput plijesni, a također se primjenjuju i nakon žetve kako bi se proizvod očuvao bez plijesni tokom transporta do prodavnica, prema EWG-u.
Proizvodi se gule ili temeljito peru prije nego što ih Ministarstvo poljoprivrede SAD-a (USDA) testira na pesticide. Testiranje je ipak pronašlo dokaze o 254 različita pesticida na voću i povrću, uključujući 209 različitih pesticida na proizvodima sa liste “Prljava desetka”, prema EWG-u.
Koje Voće i Povrće Su Na ‘Čistoj Petnaestki’ Ove Godine?
EWG je također identificirao listu “Čista petnaestka” neorganskih proizvoda koji su imali malo ili nimalo pesticida detektovanih u laboratorijskim testiranjima. Ovo uključuje (bez određenog redoslijeda):
- Avokado
- Slatki kukuruz
- Ananas
- Crveni luk
- Papaja
- Smrznuti grašak
- Šparoge
- Medena dinja
- Kivi
- Kupus
- Lubenica
- Gljive
- Mango
- Slatki krompir
- Mrkva
Gotovo 65 posto uzoraka ovih namirnica nije imalo detektabilne pesticide, prema EWG-u.
Trebali Biste I Dalje Jesti Puno Voća i Povrća, Čak i Ako Ne Možete Kupiti Organsko
Postoje načini da smanjite izloženost pesticidima čak i kada ne možete kupiti organsko voće i povrće, koje obično košta više od neorganskih alternativa, kaže Luz Claudio, PhD, profesorica ekološke medicine i javnog zdravstva na Medicinskom fakultetu Icahn u bolnici Mount Sinai u New Yorku.
Za početak, možete se osjećati sigurnije kupujući neorgansko voće i povrće sa liste “Čista petnaestka”, dok svoj budžet rezervišete za organsko voće i povrće sa liste “Prljava desetka”.
Osim toga, temeljito pranje proizvoda vodom i korištenje otopine sode bikarbone ili octa može pomoći u uklanjanju ostataka pesticida, savjetuje Dr. Claudio. Guljenje proizvoda također može smanjiti izloženost hemikalijama, iako to također može ukloniti neke ključne hranjive tvari.
Na kraju dana, prednosti konzumiranja prehrane bogate voćem i povrćem nadmašuju rizike izloženosti pesticidima iz određenih neorganskih proizvoda, kaže Samantha Heller, RD, klinička dijetetičarka u New Yorku.
“Svo voće, povrće, orašasti plodovi, sjemenke, cjelovite žitarice i mahunarke su zdrave namirnice, bilo da su organske ili ne,” kaže Heller.
“Usvajanje više biljnih prehrambenih navika je zdravo za pojedinca i planet,” dodaje Heller. “Ne želimo plašiti ljude od konzumiranja savršeno zdravih namirnica čak i ako nisu organske.”
Studija Ističe Potrebu za Zagovaranjem Sigurnijih Poljoprivrednih Praksi
Iako EWG-ov vodič za kupce može pomoći ljudima da smanje izloženost pesticidima u namirnicama, posebno ako ne mogu priuštiti kupovinu sveg organskog voća i povrća, on ne adresira osnovne poljoprivredne i poslovne prakse koje dovode do upotrebe pesticida na prvom mjestu, kaže Claudio.
Dodaje, “Jednako je važno zagovarati i usvajati sigurnije poljoprivredne prakse koje smanjuju izloženost radnika na farmama, ekosistema, divljih životinja i korisnih insekata, te na kraju pomažu u smanjenju neke od kolateralne štete koju uzrokuje prekomjerna upotreba sintetičkih hemikalija i drugih potencijalno štetnih agribiznis poljoprivrednih praksi.”