Recept za trileće koji će vas sigurno oduševiti

Mnogi raspravljaju o porijeklu ovoga kolača, neki tvrde da dolazi iz Južne Amerike, Turske, Albanije dok neki tvrde da dolazi iz Meksika, međutim o predivnom ukusu ovog kolača niko ne bi trebao raspravljati.

Sastojci:

Patišpanja

6 jaja

Prstohvat soli

160 g šećera

180 g brašna

kašičica praška za pecivo

Fil:

2,5 dl slatke pavlake

2,5 dl mlijeka

400 g zaslađenog kondenzovanog mlijeka

Karamel:

150 g šećera

30 g putera

2 dl slatke pavlake

prstohvat soli

Priprema:

Koru ćete napraviti tako što ćete prvenstveno odvojiti bjelanca od žumanaca, a bjelanca ćete umutiti mikserom sve dok ne dobijete čvrstu masu u koju ćete dodati prstohvat soli, zatim šećer i mutit ćete je dok se ne sjedini. Varjačom miješajte žumanca i dodajte brašno i prašak za pecivo, pa sve laganim pokretima umiješajte.

Nakon toga smjesu sipajte u pleh koji je obložen papirom za pečenje prethodno i pecite do 20-tak minuta u zagrijanoj rerni na 200 stepeni Celzijusovih.

Za fil sjedinite kondenzovano mlijeko, slatku pavlaku i mlijeko. Koru ispečenu izvadite iz tepsije pa u nju sipajte jednu trećinu pripremljenog preliva. Patišpanju vratite u tepsiju tako da donja strana bude okrenuta prema gore. Papir za pečenje skinite i izbockajte patišpanju viljuškom, a zatim sa ostakom preliva je prelijte. Ostavite desetak minuta da patišpanja upije preliv, a za to vrijeme pripremite karamel.

Šećer u šerpi zagrijte dok se ne otopi na srednje jakoj temperaturi i miješajte sve dok ne dobije smeđu boju. Sa ringle sklonite šerpu i dodajte u nju kašiku putera i prstohvat soli, a nakon toga dodajte prethodno zagrijanu slatku pavlaku i kuhajte još par minuta dok ne dobijete gustinu sirupa za razmućivanje.

Kada dobijete smjesu, premažite kolač sa njom i ostavite da se dobro ohladi u frižiteru. Prijatno!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.