Prednosti korištenja Aloe vere za njegu kose


Iako je aloe vera prilično popularan sastojak za proizvode za njegu i ljepotu ovih dana, ovaj sukulent punjen gelom daleko je od trenutnog trenda.

Aloe vera je hiljadama godina hvaljena zbog svojih ljekovitih, zdravstvenih, ljepote i dermatoloških svojstava – stari Egipćani su je nazivali “biljkom besmrtnosti” i bila je suštinski element Kleopatrinih i Nefertitinih režima ljepote.

Dok je istraživanje otkrilo desetine potencijalnih primjena aloe vere u posljednjih nekoliko hiljada godina, od poboljšanja zdravlja crijeva do čišćenja psorijaze – aloe vera je postala posebno poželjna za njegu kose.

Prednosti aloe vere za kosu objašnjava kozmetička hemičarka Tonya Lane koja kaže da aloe vera ima niz prednosti za kosu, bez obzira da li želite da izliječite tjeme ili jednostavno njegujete tjeme. Ona kaže da je važan sastojak u biljci humektant, supstanca koja smanjuje gubitak vlage i ima sposobnost da izvuče vlagu iz okoline u kožu i kosu.

“Aloja je nevjerovatna u pružanju dugotrajne hidratacije koju možete vidjeti i osjetiti”, kaže Lane. “Za kosu ćete primijetiti povećanje mekoće i upravljivosti.”

Lane kaže: “Aloja ima sposobnost uspostavljanja pH ravnoteže u kosi, tjemenu i koži. Ovo igra ogromnu ulogu u zdravlju našeg tijela, i nažalost, mnogi problemi sa tjemenom nastaju zbog pH neravnoteže. Dodavanje aloe vera vašem režimu će definitivno biti prednost.”

Međutim, ona napominje da svi različito reagiraju na različite sastojke čak i one prirodne i važno je da idete s proizvodima i tretmanima na koje vaša kosa najbolje reagiruje.

Istraživanja također pokazuju da je aloe vera sastojak koji djeluje protiv upale i može nas zaštititi od UV zračenja, koje može ojačati i koristiti vašoj kosi i tjemenu.

UV zaštitna svojstva očuvaće boju i sjaj kako bi vaša kosa izgledala blistavo. Ima čak i moć da odbije masnoću, jer aloe vera ima posebne enzime koji mogu ukloniti višak ulja sa kose i kože. A ako to nije dovoljno, aloe vera može pomoći u rastu kose, jer istovremeno povećava cirkulaciju krvi u vlasištu i puna je vitamina A, C i E, koji se bore protiv upala i slobodnih radikala.

Patric Obukowho, član Društva kozmetičkih hemičara, napominje da, iako aloe vera postoji hiljadama godina i historijski se koristila za razne prednosti, njena efikasnost u proizvodima je upitna. On ne vjeruje da postoji dovoljno istraživanja koja podržavaju sve tvrdnje o aloji. Obukowho dodaje da su gotovo svi šamponi i balzami na tržištu – kao i mnogi drugi proizvodi za njegu kose – formulirani sa surfaktantima, kemijskim spojevima koji mogu vezati vodu i ulje, što može ometati integritet aloe vere.

Osim toga, Obukowho napominje da potrošači često zaborave da je kosa mrtva. Ako želite izliječiti perut ili druge probleme s vlasištem, poboljšati rast kose i poboljšati cjelokupno zdravlje vaše kose, proizvod se mora koristiti direktno na vlasištu. Na primjer, dok regenerator na bazi aloe vere može pomoći u hidrataciji vaše kose, nećete imati protuupalne prednosti niti ćete vidjeti duže pramenove. Morat ćete koristiti nešto na svom tjemenuu ako je vaš cilj potaknuti rast i zacjeljivanje kose.

Kako koristiti Aloe veru za kosu

Ako ne želite odvojiti vrijeme za istraživanje proizvoda za njegu kose na bazi aloje, sastojak je vrlo moćan u obliku soka i direktno iz same biljke, a oba se sve češće nalaze u supermarketima i trebala bi biti dostupna u prodavnicama prirodne hrane.

“Za one koji imaju suho ili ljušteno tjeme, ispiranjem sa sokom od aloe vere sedmično će pomoći u promovisanju zdravijeg tjemena, a takođe može da smanji svrab”, kaže Lane.

“Ispiranje kose sokom od aloe vere je takođe odličan način da svojoj kosi pružite sočnu poslasticu tokom čitave sedmice, posebno ako je malo suha.” Također možete izvaditi gel koji se nalazi u sredini listova aloe vere ili ga skupiti u boci i nanijeti ga direktno na tjeme i pramenove za potpuno prirodnu i vrlo jeftinu masku za kosu.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.