Pistacije su jedna od omiljenih vrsta orašastih plodova i nesumnjivo imaju mnoge blagodati u sebi. Osim što mogu poboljšati zdravlje crijeva, također mogu pomoći u gubitku težine i kontroli šećera u krvi, a mogu se koristiti i u kolačima.
1. Prepune hranjivih tvari
Pistacije su veoma hranjive i jedna su od namirnica bogatih vitaminom B6 koji je bitan za nekoliko tjelesnih funkcija, posebno u formiranju hemoglobina. Također, imaju dosta kalijuma, čak i više od jedne banane.
2. Dobar antioksidans
Ovaj orašasti plod sprječava oštećenje ćelija i dobar je izvor antioksidanata, pošto sadrže veću količinu od mnogih drugih vrsta orašastog voća. Posebno su bogati antioksidansima korisnim za zdravlje očiju.
3. Niskokalorični su i bogati proteinima
Zanimljivo, pistacije spadaju među najniže kalorične orašaste plodove. Na primjer, 28 grama pistacija sadrži 159 kalorija, dok orasi sadrže čak 185 kalorija i 196 kalorija u pekan orasima. Što se tiče proteina, nalaze se na drugom mjestu, iza badema sa 14 posto ukupnog kalorijskog sadržaja.
4. Može pomoći u gubitku težine
Unatoč tome što su energetski bogata hrana, orašasti plodovi su jedna od namirnica koje najviše pogoduju gubitku težine. To je zato što su bogati vlaknima i proteinima, od kojih oba povećavaju osjećaj sitosti i pomažu vam da jedete manje porcije.
Prema jednoj studiji, redovna konzumacija pistacija može biti povezana sa smanjenjem indeksa tjelesne mase, koji se koristi za procjenu tjelesne masti. Međutim, studija je primijetila da oni nisu povezani s promjenama tjelesne težine ili masti na trbuhu.
Osim toga, pistacije u ljusci su dobre za pažljivu prehranu, jer njihovo ljuštenje zahtijeva vrijeme i usporava brzinu jedenja.
5. Podupire zdrave crijevne bakterije
Pistacije su bogate vlaknima, a jedna porcija sadrži 3 grama. Vlakna se kreću kroz probavni sustav uglavnom nesvarena, a neke vrste vlakana vare se od dobrih bakterija u crijevima, djelujući kao probiotici.
Bakterije crijeva zatim fermentiraju vlakna i pretvaraju ih u kratkolančane masne kiseline, koje mogu imati nekoliko zdravstvenih koristi, uključujući smanjeni rizik od razvoja probavnih poremećaja, raka i srčanih bolesti.
6. Može smanjiti kolesterol i krvni tlak
Osim što su bogati antioksidansima, pistacije mogu sniziti kolesterol u krvi i poboljšati krvni tlak, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti.
Zapravo, nekoliko studija je pokazalo učinke pistacija na smanjenje kolesterola.
Mnoga istraživanja o pistacijama i lipidima u krvi provode se zamjenom dijela kalorija u prehrani pistacijama. Do 67 posto ovih studija pokazalo je smanjenje ukupnog LDL (lošeg) kolesterola i povećanje HDL (dobrog) kolesterola.
7. Može promovirati zdravlje krvnih žila
Endotel je unutarnja obloga krvnih žila kojoj je važno da pravilno funkcionira, jer je endotelna disfunkcija faktor rizika za srčane bolesti.
Vazodilatacija je proširenje krvnih žila. Endotelnu disfunkciju karakterizira smanjena vazodilatacija, što dovodi do smanjenog protoka krvi i povećanja krvnog tlaka. Kao i većina orašastih plodova, pistacije su izvor aminokiseline L-arginin, koja se u tijelu pretvara u dušični oksid. Stoga, ovi mali orašasti plodovi mogu igrati važnu ulogu u promoviranju zdravlja krvnih žila.
8. Može pomoći u smanjenju šećera u krvi
Unatoč tome što imaju veći udio ugljikohidrata od većine orašastih plodova, pistacije imaju nizak glikemijski indeks, što znači da ne uzrokuju velike skokove šećera u krvi.
Jedna studija zaključila je da pistacije mogu značajno smanjiti šećer u krvi i poboljšati inzulinsku rezistenciju kod ljudi s dijabetesom tipa 2, predijabetesom ili metaboličkim sindromom.
9. Ukusna je namirnica
U pistacijama se može uživati na različite načine. Mogu biti užina, ukras za salatu ili preljev za pizzu, ili čak u pečenju, dodavanjem prekrasne zelene ili ljubičaste boje raznim desertima i jelima. Neki od tih deserata mogu biti sladoled ili cheesecake, a osim slatkiša, možete napraviti maslac ili pesto umak.
https://www.avaz.ba/lifestyle/recepti/917577/devet-razloga-zasto-treba-jesti-pistacije-mogu-utjecati-na-secer-u-krvi-ali-i-na-kilazu