Pet stvari koje ne biste trebali držati u kuhinji

Od svih prostorija u stanu kuhinja je mjesto gdje žene ipak provode najviše vremena. Zbog toga je veoma bitno da nam u kuhinji sve bude organizirano, od namirnica, posuđa, začina do deterdženata koje koristimo za čišćenje kuhinjskih elemenata.

Međutim, nekim stvarima koje inače držite u kuhinji jednostavno nije mjesto.


Na prvom mjestu su to namirnice kojima je prošao rok trajanja. Naime, ponekad se desi da zaboravimo šta smo sve kupili i ne koristimo neke proizvode, i tako vremenom rok određenih namirnica prođe. Zbog toga je veoma bitno da povremeno napravite veliko čišćenje, odnosno da pregledate sve naminice i pobacate sve ono čemu je prošao rok trajanja.


Pribor za kuhanje nikada ne bi trebao stajati na zidu već spremljen u ormariće i ladice. Sve što visi u nekom prostoru sakuplja prašinu, mikroorganizme i razne vanjske agense s kojima dolazi u kontakt.


Istrošene krpe i spužve za pranje. Uprkos tome što ih redovno perete, dezinficirate i održavate čistim, takvi predmetu su izrađeni s namjerom da se koriste kratko vrijeme. I pametno je tako ih i koristiti te ih često mijenjati. Kao prvo zbog toga da prljavštinu i nepoželjne organizme s tih predmeta ne preselite na tanjire, čaše, lonce i slično, a kao drugo zbog toga što ofucane krpe i spužvice sigurno vašu kuhinju ne čine lijepom već stvaraju dojam zapuštenog i neurednog prostora, a to sigurno nije ono što želite.


Mali kućanski aparati koje uopće ne koristimo postaju veliki sakupljači prašine i nečistoće. Osim toga držanje takvih predmeta u kuhinji krade prostor koji biste mogli iskoristiti za neke druge stvari koje su vam zaista potrebne.


Papirići, notesi, pa čak i dokumenti… Kuhinja ne može biti vaš radni sto. Stoga sljedeći put kada vam dođe pošta takve stvari ne odlažite na kuhinjski sto. Neka kuhinja ostane mjesto za pripremu divnih jela i za konzumiranje istih, a papire i dokumente držite i odlažite negdje drugdje

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.