Ovo su najbolji novogodišnji filmovi ako Novu godinu dočekujete doma

Budući da smo u periodu praznika i porodičnih okupljanja nekako je uvijek lijepo pogledati i neke klasične praznične filmove, koje gledamo iz godine u godinu. Neki će u nama pobuditi sjećanja, neki nas posjetiti na emotivne trenutke u životu, a neki će nas nasmijati do suza. Bilo kako bilo ovo su filmovi koje mogu gledati sve generacije.

Sam u kući”


Film bez kojeg više i ne možemo zamisliti novogodišnje praznike je “Sam u kući”. Kevin McCallister je dječak koji se s porodicom sprema na putovanje u Francusku gdje će provesti božićne praznike. Užurbano spremanje u porodičnoj kući ne dira previše Kevina koji ne uspijeva privući pažnju niti jednog člana obitelji. Naposljetku ostaje zaboravljen i sam u kući što na početku niko ne primjećuje.


Tad na scenu stupaju Harry i Marv, pljačkaši čija je specijalnost “olakšavanje” bogataša za vrijeme praznika. Na njihovoj listi je i kuća McCallisterovih, ali tu je isprva preplašeni Kevin koji ubrzo dolazi k sebi i priprema odbranu svog doma postavljajući mnoštvo zamki za neželjene goste.


“Četiri Božića”


Kejt (Riz Viterspun) i Bred (Vins Von) mladi su par, oboje od razvedenih roditelja koji su se svi oženili po drugi put. Ta ih činjenica stavlja pred nemoguću misiju – tokom Božića moraju posetiti sve četiri kuće u kojima sada žive njihovi roditelji.

Kako preskočiti Božić”

Otac iz predgrađa naiđe na oštar otpor komšiluka kada nagovori svoju ženu da preskoče Božić i odu na krstarenje. Blair (Julie Gonzalo), kći Luthera (Tim Allen) i Nore (Jamie Lee Curtis), je u Peruu te njih dvoje odluče zaboraviti ukrase, kolače i božićne zabave i sve to zamijeniti krstarenjem Karipskim otocima.


No njihove su komšije zaprepaštene tom idejom, pogotovo nametljivac Vic Frohmeyer (Dan Aykroyd). Da stvari budu gore, Luther odbija staviti osvijetljenog Snješka Bijelića na krov, ukras zbog kojeg je Ulica Hemlock godinama osvajala mnoga takmičenja. Bitka između porodice Krank i komšija je na vrhuncu narušavajući sklad, koji je vladao komšilukom, tada Luther i Nora prime telefonski poziv svoje kćeri, koja im javlja da ipak dolazi kući za Božić.

“Božićna priča”


Snimljena prema književnom klasiku Charlesa Dickensa, u režiji Roberta Zemeckisa i s Jimom Carreyjem u glavnoj ulozi, ovo je bezvremena priča o starom škrtcu koji se mora suočiti sa duhovima Božića prošlih, sadašnjih i budućih, koji pokušavaju unijeti malo dobrote u njegovo toliko hladno srce.

“Novogodišnja noć”

Američka romantična komedija je prvobitno bila nastavak filma “Dan zaljubljenih“, ali se na kraju odustalo od te ideje i snimio film koji govori o tome koliko ljubav i porodica znače u vrijeme praznika. Robert de Niro, Halle Berry, Jessica Biel, Jon Bon Jovi, Katherine Heigl samo su dio odlične glumačke ekipe u “Novogodišnjoj noći“.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.