Ovo su hrana i piće koje vaše usne čine suhima

Postoji mnogo osnovnih uzroka suhe kože, koji se kreću od životnih navika i iritantnih lokalnih proizvoda do stanja kože. Ali usne, posebno, mogu biti vrlo izbirljivo područje. Koža na usnama je mnogo tanja od ostatka lica – što ih čini delikatnijim. I ne samo to, već se dosta istroše od lizanja, razgovora i onoga što konzumirate.
Da, pića i hrana mogu isušiti kožu na usnama. Najiznenađujući krivci? U stvari, to su vrlo uobičajeni uzročnici. Evo prikrivenih nutritivnih uzroka suhih usana.

Ljuta hrana

Pitajte bilo koga sa upalnim stanjem kože kao što je rozacea, i vjerovatno će potvrditi da začinjena i vruća hrana može uzrokovati upale, ispucalu kožu i suhoću. Pošto i usne dodiruju hranu, to postaje samo očiglednije. Hemikalija u određenoj začinjenoj hrani koja se zove kapsaicin je uobičajeni iritant kože i povezan je s upalom i narušavanjem kožne barijere. I jedno i drugo može dovesti do suhe kože ako ste osjetljivi. Osim toga, možda ćete biti skloniji lizanju usana kada jedete začinjenu hranu, što dodatno dehidrira kožu.

Kafa

Kafa, posebno kada se servira vruća, može dehidrirati usne. “Obratite pažnju na svoje usne. Ako primijetim da mi se usne počnu sušiti, to mi govori da konzumiram kafu više nego što bi trebalo”, kaže gastroenterolog Will Bulsiewicz, MD, MSCI, na mindbodygreen podcastu.

Baš kao što izlaganje kože na drugim dijelovima tijela vrućoj vodi može oslabiti barijeru narušavanjem vaših prirodnih lipida, isto može važiti i za usne kada pijete vruću kafu. Osim toga, kafa je diuretik – tako da može dehidrirati kada se pije u prekomjernoj količini. Umjereno pijenje kafe vjerovatno neće imati ovaj efekat. Zato samo uzmite to kao znak da ste možda pretjerali ako vam usne počnu biti zategnute ili ispucale.

Nedostatak vitamina B12

Ponekad nije važno šta jedete, već šta ne jedete. Posebno, hrana koja sadrži vitamin B12. Pokazalo se da vitamini B podstiču zdravu kožu i podržavaju zacjeljivanje rana, a kada vam nedostaju ovi vitamini, to može dovesti do suhih usana. “Nedostatak vitamina B12 posebno može dovesti do stanja koje dovodi do suhih, ispucalih usana sa poteškoćama u zacjeljivanju”, kaže Michelle Henry, MD, osnivačica Skin & Aesthetics Surgery na Manhattanu. Namirnice bogate vitaminom su govedina, džigerica, živina, riba, jogurt i jaja. Posjetite svog doktora ako sumnjate da imate nedostatak ovog vitamina.

Usne mogu postati dehidrirane prilično brzo i to zbog bezbroj uzroka, uključujući hranu i piće. Nikako ne mislimo da biste trebali prestati da ih konzumirate ako su vam oni omiljeni, ali ako su vam usne nakon toga malo iritirane, sada znate zašto. Sve što treba da uradite je da vaš omiljeni balzam za usne bude pri ruci.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.