Ove pjenaste i mekane japanske palačinke morate probati!

Hottokeki je naziv poznatih palačinaka porijeklom iz Japana. Tajna njihovog predivnog ukusa leži u pjenastoj i mekanoj teksturi, koja se pravi od bjelanaca. Ove palačinke su dosta deblje od klasičnih, a tekstura je jako spužvasta i pufnasta.

SASTOJCI:

· 2 žumanca

· 10 gr ulja

· 20 gr mlijeka

· 10 gr vanilinog šećera

· 30 gr brašna

· 3 bjelanca

· 40 gr šećera

PRIPREMA:

U posudu staviti 2 žumanceta, ulje, mlijeko i vanilin šećer i smjesu izmiješati ručno. Postepeno dodavati brašno dok se ne dobije gušća smjesa. 2 bjelanceta staviti u posudu i umikasti sa mikserom, a u međuvremenu postepeno dodajite šećer sve dok ne nastane bijela pjena. Polovinu bijele smjese dodajte u smjesu sa žumancima i ručno izmiješajte, a drugu polovinu dodajte u ovu prethodnu mješavinu i onda sve to zajednu ujedinite u jednu jedinstvenu smjesu.

Na tavu stavite papir za pečenje i kalup za smjesu. Kalup može biti veličine po vašoj želji. Kada se jedna strana palačinke ispeče, okrenuti je na drugu stranu.

Kada završite sa pečenjem, izvadite palačinku iz kalupa, dodajte šlag i voće po želji.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.