Ovako je umro Josif Staljin

Josif Staljin je jedan od najbrutalnijih diktatora u historiji čovječanstva, starenjem postajao je sve paranoičniji i počeo je provoditi brutalne radnje u svom režimu kako bi ugušio otpor protiv njega u Sovjetskom Savezu.

O njegovoj paranoji svjedoči i to da je uhitio svog doktora nakon što mu je predložio da se odmori od posla kako bi brinuo o zdravlju, pritom ga optuživši da je britanski agent.

Posljednje dane života Staljin je provodio u predgrađu Moskve, gdje se nalazio njegov dom.

Prije smrti održao je sastanak sa Nikitom Hruščovom, Vječeslavom Moltovom, Georgijem Malenkovim, i Lavrentijem Berijom, članovima stranke koji su visokopozicionirani, gdje bi zajedno gledali filme i uživali u alkoholu diskutujući o stranačkim pitanjima i vanjskoj politici.

Isprativši goste nakon dugog sastanka u ranim jutarnjim satima otišao je spavati, naredivši slugama i stražarima da ga ni u kojem slučaju ne uznemiravaju. Sluge su čule da se Staljin probudio nakon dužeg vremena, ali niko se nije usudio posjetiti ga radi njegovom uobičajenog gnjeva kojeg je znao ispoljavati prema ljudima koji su radili za njega.

Nakon što su uočili da ga nema duže nego uobičajeno, njegova sobarica odlučila ga je posjetiti i zatekla ga je na podu kako leži u vlastitoj mokraći. Staljin je doživio moždani udar i nalazio se u katastrofalnom stanju.

Sluge su umjesto doktora pozvali članove stranke s kojima je prethodno imao sastanak. Vidjevši ga da spava na sofi, pomislili su da nije ništa ozbiljno, te su otišli.

Sutradan su dobili poziv da je Staljin paraliziran, nakon čega su pozvani doktori. Staljin je preminuo nakon četiri dana.

Postoji teorija zavjere da je Staljin otrovan od strane članova stranke, posebno od strane Berija koji je spriječio širenje vijesti o njegovoj bolesti.

Sluge nisu odmah pozvale doktore kako ne bi izazvali bijes u Staljinu, ali da su to učinili na vrijeme postoji velika vjerovatnoća da bi on preživio.

Da Staljin nije preminuo sudilo bi se moskovskim doktorima koji su prethodno bili optuženi za ubistvo određenih članova stranke, međutim zbog iznenadne smrti Staljina to se nije desilo.

Staljin je umro 5. marta 1953. godine, a sahrana je obavljena na Crvenom trgu, u Lenjin-Staljinovom mauzoleju.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.