Ovo su znakovi da vašem tijelu nedostaje vitamina D

Vitamin D je jako važan za ljudsko zdravlje i ranije smo znali za tu njegovu ulogu, međutim za vrijeme pandemije korona virusom posebno se naglasila njegova važnost.

Najvažniji izvor vitamina D jeste sunčeva svjetlost.

Vitamin D je jako bitan za održavanje zdravlja kostiju, a avitaminoza vitaminom D oslabljuje gustinu kostiju smanjivanjem apsorpcije kalcija, a može biti uzročnik mnogih komplikacija.

Propadanje kostiju

Vitamin D apsorbuje kalcij i tako hrani kosti. Ukoliko nedostaje vitamina D organizmu, kosti neće biti nahranjene jer i kalcij koji imamo neće moći biti apsorbovan. Zbog toga može doći do slabljenja vaših kostiju, a onda i iznenadnih preloma i propadanja istih.

Umor

Jedan od jako bitnih simptoma avitaminoze vitamina D je umor. Jako niska razina vitamina D uzrokuje depresiju, neraspoloženost i pospanost i tako jako puno utiče na kvalitet života.

Gojaznost

Višak kilograma može biti jedan od najozbiljnijih rizika vezanih za nedostatak ovoga vitamina. Ako pokušavate smršati, a ne ide vam od ruke, provjerite razinu vitamina D.

Opadanje kose

Usljed nedostatka hranjivih materija i vitamina D dolazi do naglog opadanja kose, a nedostatak ovog vitamina može biti uzročnik alopecije.

Sporo zarastanje rana

Vitamin D potpomaže procesima zacjeljivanja u tijelu i njegov nedostatak može uzrokovati sporo zarastanje rana.

Stres i tjeskoba

Sezonska depresija, osjećaji nelagode i tuge, su jako povezani za nedostakom ovoga vitamina. Ukoliko primijetite ove simptome, provjerite razinu ovog vitamina.

Bolovi u leđima

Pošto vitamin D apsorbuje kalcijum, njegov nedostatak može uzrokovati bolove u leđima, ali i u ostatku tijela.

Česte gripe

Na imuni sistem utiče razina vitamina D, a manjak ovog vitamina dovesti će do toga da će imuni sistem oslabiti, a organizam će biti skloniji infekcijama što će nažalost uzrokovati da budete češće bolesni.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.