Naučnici tvrde da bi stres mogao biti uzročnik Chronove bolesti

Kanadsko sveučilište McMaster i Institut za istraživanje probavnog zdravlja porosice Farncombe sproveli su studiju objavljenu u časopisu Nature, koja se tiče poveznice hormona stresa i bolesti probavnog sistema.

Bakterije probavnog sistema iz porodice Enterobacteriaceae normalno žive u crijevima, njihovi su komensali i učestvuju u bitnim procesima probave hrane. Problem se dešava onda kada se broj takvih bakterija prenakupi u gastrointestinalnom traktu i kao takve izazovu upalu i pretjeran rad imunog sistema.

Međutim, problem također stupa kada ove dobre bakterije bivaju ubijene od strane imunog sistema. Tada se počinju javljati autoimuna oboljenja. Najpoznatije autoimuno oboljenje gastrointestinalnog trakta jeste Chronova bolest. Javlja se kada se bakterije koje su inače normalni dio crijevne flore prepoznaju od strane imunog sistema i nastaje upalni proces.

“Važno je da ovaj rad također pokazuje da imunomodulacija može suzbiti negativne učinke psihološkog stresa na imunitet crijeva, a time i disbiozu povezanu s bolestima”, istaknuli su istraživači.

Imunomodulacija predstavlja promjenu u imunom sistemu organizma i bez pravilnog funkcioniranja ćelija imuno sistema, epitelni ćelijski zid može se degradirati i omogućiti mikrobima povezanim sa Chronovom bolešču da napadnu crijeva i izazovu ozbiljne simptome.

“Glavni zaključak je da psihološki stres ometa sposobnost tijela da se bori protiv crijevnih bakterija koje bi mogle biti uključene u Crohnovu bolest. Prirodni imunitet osmišljen je da nas zaštiti od mikroba koji ne pripadaju crijeva, poput štetnih bakterija“, izjavljuje autor Brian Coombes, profesor i predstojnik biokemije i biomedicinskih nauka u McMasteru.

“Kada naš urođeni imunološki sustav funkcionira ispravno, sprječava štetne bakterije da se koloniziraju, ali kada se poremeti, ostavlja otvor za patogene da koloniziraju mjesta koja inače ne mogu i uzrokuju bolest”, dodao je.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.