Na ovih 10 veoma jednostavnih pitanja naučnici nemaju odgovora

Čovjek koji misli da zna sve nije pametan čovjek. Svijet se iz dana u dan sve više mijenja, a naučnici pokušavaju odgovoriti godinama na najjednostavnija pitanja.

Munja

Topli zrak odlazi u gornje slojeve nakon čega se hladi i formira se oblak. Oblak počinje rasti i nastaje olujni oblak koji proizvodi 100 miliona volti elektriciteta i kao takav udara o zemlju. Kako nastaje elektricitet u oblacima i to ovom ogromnom jačinom još uvijek je pitanje na koje naučnici nemaju odgovor.

Red abecede

Oduvijek su nas učili u školama da abecedu naučimo redom, ali kako je uopšte nastao taj “abecedni red”? Na to pitanje još niko nema odgovor. Postoje teorije ko ga je osmislio još 4000 godina unazad, ali zašto ovim redom to zaista niko ne zna.

Mišići

Čovjek ima 78 organa, 206 kostiju i zaista veliki broj mišića. Međutim zbog složenosti i razlikama u njihovoj građi naučnici ne znaju dati adekvatan odgovor koliko ih je zapravo. Neki smatraju da postoji 700 skeletnih mišića, ali stvaran broj ostavljen je u rasponu između 650 do 850.

Spavanje

Svakom organizmu je potreban san kako bi mogao da obavlja osnovne i sporedne životne aktivnosti. Naučnici vjeruju da san pomaže da se regeneriše energija i da se tijelo liši toksičnih materija, međutim konkretnih dokaza o tome zašto spavamo još uvijek nema.

Hod sa povezom preko očiju

Kada stavimo povez na oči nemamo sposobnost pravo hodati. Tada se dešava fenomen i počinjemo hodati u krug. Mnogi naučnici smatraju da je za to zaslužan mozak dok drugi smatraju da bitnu ulogu ima dužina nogu. Zašto je to zapravo tako ni danas nemamo odgovore.

Zašto postoje ljevaci i dešnjaci?

Kada bi populaciju podijelili na ljevoruku i desnoruku, vidjeli bi da je odnos ljevaka od nekih 10% dosta manji od dešnjaka. Šta nas to tjera da jednu ruku više koristimo od druge? Naučnicima ovo pitanje još uvijek nije jasno.

Anestezija

Anestezija se najčešće koristi za uspavljivanje pacijenata, ali kako ona utiče na pacijenta i danas ne postoje odgovori.

Bicikl

Vožnja bicikla je zaista neobična. Ako biciklo ne može stajati samo, a kada ga čovjek vozi može biti stabilno, kako ste to zapravo dešava? Niko ne zna odgovoriti na ovo pitanje?

Zijevanje

Svi zijevaju kada su umorni, pa čak i životinje. Kako do zijevanja dolazi i dalje ne znamo.

Efekat brazilskog oraha

Ako protresete činiju sa različitim orašastim voćem, veće voće će se naći na vrhu. Ovo nije logično, jer bi trebali objekti sa većom masom da završe na dnu. Postojeće teorije pak predlažu da manji objekti nađu način da se spuste i da tako veći objekti završavaju na površini. Međutim tačnost ove teorije nije pouzdana.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.