Na obuci za američki SEAL, umro je jedan kandidat dok je drugi u bolnici

Kandidat za SEAL odnosno za glavnu specijalnu jedinicu američke ratne mornarice nažalost je preminuo nakon okončane takozvane “Paklene sedmice”, dok je drugi kandidat završio u bolnici u San Diegu.

Kandidat koji je preminuo, a čije se ime skriva od javnosti dok se porodica ne obavijesti, odveden je prije smrti u bolnicu Sharp Coronado u Kaliforniji zbog simptoma i ozlijeda koje je zadobio tokom obuke.

“Mornari nisu aktivno trenirali kada su prijavili simptome i prevezeni su na hitnu pomoć”, stoji u priopćenju mornarice. Nejasno je koje su simptome pokazali, pišu američki mediji.

Oba kandidata su završili četvrtu po redu “Paklenu sedmicu” koja je tek prva faza osnovnog treninga za SEAL.

Kandidati u takozvanoj sedmici provode radeći isrpljujuće zadatke sa samo 4 sata sna, a treninzi se sastoje od 320 kilometara trčanja i vježbanja više od 20 sati dnevno.

Svake godine za SEAL biva obučeno od 200 do 250 članova, a čak ih je 17 umrlo tokom treninga.

Obuka se sprovodi u 5 faza, raspoređenih u 24 sedmice u šta biva uključen test fizičke obuke, opsežno trčanje i plivanje, borbeno ronjenje, staze sa preprekama, obuke kopnenog ratovanja i ostalo.

“Paklena sedmica je ultimativni test čovjekove volje i timskog rada klase”, objašnjava američka mornarica.

Jedinica SEAL je nastala nakon završetka Drugog svjetkog rata i trenutno broji 10 timova, a 2021. godine je prva žena završila obuku.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.