Ljiljana Nikolovska: U Kaliforniji vlada nestašica i inflacija kao u Jugoslaviji 80-tih, fali mi moj Split

Foto: Tony Mazich/Hanzo Studios

Ljiljana Nikolovska imala je samo 19 godina kada se pridružila grupi Magazin kao pjevačica. Ona je ta koja je otpjevala jedan od najvećih hitova ove grupe, pjesmu “Kokolo”. Devedesetih se Ljiljana odselila u Sjedinjene Američke Države, gdje i danas živi.

Za portal Novosti kazala je kako sve rjeđe dolazi u rodnu Hrvatsku. U San Pedru živi sa suprugom i sinom.

“Naravno da Kalifornija nije samo sjajna, ali ono što mi je važno jest da je progresivna i to je ono što me za nju veže. Veže me i porodica, muzika, zajednica, ogromno neprobojno klupko ideja, kreacije, optimizma, ideala, suradnje i aktivizma koji ovdje nikada ne spava, hiljade malih “komuna” s vlastitim komunikacijskim kanalima koje monopolistički mainstream skoro ni ne dodiruje. Kalifornija ima puno problema, ali ih za razliku od mnogih drugih zajednica pokušava riješiti. Iskreno, uvijek mi je čudno kada me neko pita nešto o mom životu, kome je to zanimljivo, ali da, njega čine porodica, kuća, studijski rad, aktivizam, koledž, vrt i kratka putovanja kada stignemo”, kazala je za ovaj portal Nikolovska.


Prisjetila se vremena kad je s Magazinom konstantno putovala i imala i po čak četiri koncerta dnevno, nekad su nastupali u dva različita grada u istom danu.


Nikolovska je kazala i da joj nedosta je njen rodni Split, kojeg kako kaže, više nema.

“Grad humora, serenada i suza, barki, kamena, cementa i zelenila, ruža, jorgovana i tratinčica, grad koji je proizvodio od najbolje krofne na svijetu do prekookeanskog broda”, rekla je Ljiljana .


Prisjetila se i najbolnijih trenutaka, kada su njeni roditelji ostali bez stana u rodnom gradu i to samo zbog “pogrešnog” prezimena.

“Sjećam se da nam je 1991. na vrata u stanu u Splitu pokucala nekakva patrola. Ušli su, pozdravili, čula sam jednoga kako dovikuje nekom s vrata: ‘Nema problema, ovo su roditelji naše Ljilje!’ Pristojno nas pozdrave i odu. Idući koji su se pojavili bili su crnokošuljaši. To ne bi bio toliki problem da imamo iole nezavisno sudstvo, ali nažalost, istina je obratna. Nakon 22 godine suđenja, koje je moje roditelje koštalo života, pobijedili smo na sudu, ali roditelji nikada nisu dobili bar izvinjenje, a kamoli odštetu za taj sramotni proces. Ako radniku ili penzioneru moraš ukrasti da bi stvorio državu, nisi državnik, nego običan švercer zmijskog ulja za upalu desni.”


Ono što je interesanto za Ljiljanin život u Americi jeste da se priključila kampanji Bernija Sandersa, jedini razlog bio je taj što u ovoj “Zemlji snova” zdravstvo ne postoji.


“Državni vrtići, plaćeni rodiljni dopust ili bolovanje ne postoje. Minimalna satnica se nije mijenjala u zadnjih 12 godina, a prije toga je porasla za jedan dolar. Zatvora ima deset puta više nego osnovnih škola jer su profitni. Zakone nam otvoreno, direktno sastavljaju i dostavljaju naftni, farmaceutski, ratni i Wall Street lobisti. Sedamstotinjak ljudi posjeduje preko 90 posto zemlje. Srećom, sve im se ovih dana pomalo obija o glavu jer su Amerikanci tokom pandemije odlučili da im je dosta i sada odbijaju raditi za kikiriki. Jedan McDonald’s ili Starbucks najednom mogu ponuditi tri puta veću satnicu nego prije godinu dana, a svejedno im nedostaje radnika. Mi se kao najbogatija federacija na svijetu bukvalno raspadamo. Imamo nestašice i inflacije kao Jugoslavija osamdesetih. I zato Bernie i zato demokratski socijalizam”, kazala je Ljiljana Nikolovska.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.