Ko (ne) treba konzumirati limun

Limun je voćka koja ima izuzetna ljekovita svojstva, štiti od bolesti, sadrži bioflavonoide, pektin, folnu kiselinu, vitamine C, A, B1, B6, kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, mangan.

Jako dobro deluje na rad jetre, crijeva, želuca, imunog, nervnog i kardiovaskularnog sistema.

Redovnom konzumacijom ove voćke možete spriječiti laringitis, bronhitis, simptome gripe, prehlade, artritisa, visokog krvnog pritiska, bakterijske infekcije, pojavu bubrežnih i žučnih kamenaca. Prema novijim istraživanjima limun je dobar u prevenciji bolesti od raka.

Limun smanjuje nivo glukoze u krvi i odličan je saveznik u borbi protiv virusa. Također je odličan za očuvanje linije, jer učestvuje u procesu ubrzanja metabolizma, ali može se koristiti i za kožu, jer može da posvijetli fleke na koži.

Limun također može smanjiti masnoću kose i ukloniti bradavice.

Redovnom konzumacijom limunovog soka pomažete vašem imunom sistemu. Limun, također, neutrališe slobodne radikale, poboljšava pamćenje i čisti kožu kojoj daje tonus i pomlađuje je.

Međutim pored prednosti ova biljka ima i svoje mane. Nutricionisti upozoravaju da ipak postoje određene kategorije ljudi koji limun trebaju da izbace iz upotrebe. Argumi predstavljaju ogromnu opasnost za osobe koje boluju od gastritisa i drugim bolestima gastrointestinalnog trakta.

Limun stimuliše proizvodnju hlorovodonične kiseline u tijelu i kada dospije trbušnu duplju pacijenta koji ima problemima sa varenjem, kiselost se još više povećava, što izaziva ne samo nelagodnost, već i pogoršanje zdravstvenih problema.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.