Kako je umro Bob Marley?

Nakon posljednjeg nastupa na Madison Square Gardenu, Bob Marley se nekoliko dana kasnije srušio dok je trčao Central Parkom. Njegova dijagnoza bila je melanom nožnog prsta, koji se nažalost proširio na mozak, jetru i pluća. Bob Marley nedugo nakon toga umire 11. maja 1981. godine.

Marley je iza sebe ostavio niz predivnih balada poput “Three Little Birds” i “One Love”. Iza sebe je također ostavio mnoge revolucionarne pjesme poput “Get Up, Stand Up” i “Buffalo Soldier”, a njegova iznenadna smrt izazvala je tugu kod njegovih fanova, nakon čeka su počele nastajati mnoge teorije zavjere.

On je 1976. godine trebao nastupiti na mirovnom koncertu premijera Jamajke, Michaela Manleya čija se stranka protivila SAD-u. Nasilnici su upali u porodični dom Boba Marleya dva dana prije koncerta, ranivši njega i njegovu suprugu. Neki smatraju da je ovaj čin bio naređen od strane CIA.

Bob Marley je umro od raka, nakon posljednjednjeg nastupa prije nego što je otkazao turneju. U Njemačkoj se pokušao izliječiti alternativnim terapijama, ali međutim to nije bilo uspješno.

Muzičar Bob Marley rođen je 6. februara 1945. u župi St. Ann, Jamajka. Otac Norval Sinclair Marley bio je bijelac rođen na Jamajci, a majka crnkinja, Jamajčanka Cedella Booker.

 U djetinjstvu je često bio ismijavan jer je bio miješane rase zbog čega je postao odlučan da obje rase ujedini sa svojom muzikom, postavši antiratna ikona popularizirajući novi muzički pravac reggae.

Njegov otac je napustio svoju 18-godišnju suprugu Cedellu Malcolm i sina Bob Marleya, nakon čega umire 1955. godine.

Marley, zajedno sa majkom seli se u kvart Trench Town u Kingstonu dvije godine kasnije. Sa 14 godina  je postao toliko strastveno zaljubljen u muziku da je napustio školu i zajedno sa prijateljima osnovao The Wailers početkom 1960-ih. Njihova eksperimentalna ska i soul fuzija ubrzo je popularizirala rani reggae.

Dok je bend postigao neki međunarodni uspjeh početkom 1970-ih, Peter Tosh i Bunny Wailer napustili su grupu 1974.

Međutim, Marleyu su dijagnosticirali melanom na nožnom palcu 1977., kojeg je odbio da amputira zbog svojih vjerskih uvjerenja. Pristao je da mu se ukloni nokat i nastavi sa svojom karijerom, koja je već bila uzdrmana pokušajem ubistva njega i njegove supruge.

Bob Marley pristaje održati besplatni koncert 5. decembra 1976. u Kingstonu pod nazivom “Smile Jamaica”.

To se poklapa sa izborima u Jamajci, turbulentnim vremenom prepunim agresije očajnih Jamajčana s obje strane. Sam Marley bio je labavo povezan s Michaelom Manleyem, ljevičarskim, demokratskim socijalističkim kandidatom.

Marley je zbog opasnosti van svoje kuće imao stražare, kada 3. decembra tri nasilnika upadaju u kuću i pucaju na Marleya i njegovu suprugu. Nekim su čudom preživjeli pokušaj uboistva, a naoružani ljudi su nestali jednako lako kao što su i došli. Dva dana kasnije, Marley je izveo nastup prema rasporedu, zatim, na vrhuncu svoje slave, 1980., srušio se dok je trčao u Central Parkom.

Njegov menadžer, Danny Sims, prisjetio se liječnika koji je izjavio da Marley ima “više raka u sebi nego što sam vidio kod živog ljudskog bića”.

Bob Marley je otputovao za Jamajku u maju 1981. godine, kada se njegovo zdravlje dramatično pogoršalo na brodu, iskrcao se na Floridi i umro u bolnici Sveučilišta u Miamiju 11. maja 1981.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.