Kako pravilno njegovati ispucale usne?

Meke i rumene usne su odraz zdravlja i ljepote, ali pretjerane vrućine, prejako grijanje i ogromna hladnoća mogu biti veliki neprijatelj njihovom izgledu. Koža na usnama je jako tanka i osjetljiva, a dio su tijela koji ne možemo lagano zaštititi od nepogoda. Ljeti ih zaboravimo hidratiziradi dovoljno, a zimi se jedva sjetimo prekriti lice šalom.

Upravo zbog niskih temperatura, hladnog zraka i vjetrova, usne postaju suhe i ispucane, a vremenom počinju da peckaju i nastale ranice da bole.

Naravno, postoje i drugi razlozi koju uzrokuju suhoću usana kao što je nedovoljan unos tečnosti, oblizivanje usana, pretjerano korištenje kozmetičkih proizvoda i konzumiranje cigareta.

Kako se brinuti o usnama tokom zimskih dana? 

Ukoliko izlazite vani bilo bi dobro kada bi ih prekrili šalom, a kod kuće možete pripremiti razne pilinge i maske kojima ćete obogatiti vaše usne vitaminima i mineralima. Odlična je maska sa medom i šećerom, gdje vam je dovolja samo jedna kašika meda i jedna kašika šećera za ovaj odličan piling.

Nemojte oblizivati usne

Oblizivanje usana je jedna jako loša navika. Vaša pljuvačka isušuje usne, a enzimi pljuvačke koji čiste usnu šupljinu i probavljaju hranu su previše jaki za vašu kožu na usnama.

Dišite kroz nos

Izbjegavajte disanje kroz usta. To je loša navika za zdravlje vaših usana jer svakim dahom isušujete svoje usnice.

Konzumirajte dosta vode

Voda je inače ključ lijepe kože, jer je hidratizira i daje joj elastičnost. Trebalo bi dnevno popiti i do 8 velikih čaša vode, jer je to odlično za vaše zdravlje.

Povećajte unos voća i povrća

Unošenjem voća i povrća povećavate nivo vitamina u vašem organizmu. Zeleno povrće i voće, bogato vitaminom B i E može pomoći izgledu vaših usana.

Ne idite nikuda bez balzama za usne

Balzam za usne će hidratizirati vaše usne, a dodavanjem masnoga sloja doprinijet će zaštiti usana od raznoraznih spoljašnjih faktora.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.