Jesu li Zamjene za Sol Opasne za Osobe sa Bolestima Bubrega?

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) objavila prijedlog pravilnika ranije ovog mjeseca koji bi omogućio proizvođačima hrane da koriste zamjene za sol umjesto prave soli. Ova javnozdravstvena mjera ima za cilj smanjenje količine dodanog natrija u hrani.

Prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), oko 90 posto Amerikanaca starijih od 2 godine konzumira previše soli, što doprinosi visokom opterećenju hroničnih bolesti u cijeloj zemlji.

Jedna od predloženih zamjena je kalijum hlorid, također poznat kao kalijumova sol. Ova prirodna alternativa natriju pruža sličan okus bez negativnih efekata natrija. Međutim, zagovornici osoba s bubrežnim bolestima upozoravaju da dodavanje kalijuma u hranu može biti opasno — pa čak i smrtonosno — za osobe s hroničnom bubrežnom bolešću.

Američko udruženje bubrežnih pacijenata (AAKP), Akademija za nutricionizam i dijetetiku (Academy) i Nacionalna zaklada za bubrege (NKF) izdali su saopštenje 8. augusta, ubrzo nakon što je FDA objavila svoju najavu, izražavajući svoje zabrinutosti i protiveći se predloženom pravilniku.

Iako su pohvalili napor FDA da smanji natrij u pakovanoj hrani, “Moramo balansirati ciljeve javnog zdravlja i akutne potrebe već medicinski složene populacije,” napisale su organizacije.

Source link

Alen

Saradnik portala

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.