Jasmila Žbanić nagradu posvetila majkama Srebrenice:”Žene uvijek pospremaju ono što muškarci razvale”

Film o genocidu u Srebrenici “Quo vadis, Aida” apsolutni je pobjednik na dodjeli Evropskih filmskih nagrada. Naime, film bh. rediteljice Jasmile Žbanić pobijedio je u čak tri kategorije-Jasmila Žbanić kao najbolja evropska rediteljica, Jasna Đuričić kao najbolja evropska glumica te film kao najbolje evropsko ostvarenje u 2021. godini.

Redateljica Jasmila Žbanić se nakon proglašenja zahvalila Akademiji koja je prepoznala kvalitet priče ovog filma. Naglasila je i kako je ovaj film posvećen ženama, majkama Srebrenice, njihovim ubijenim, muževima, sinovima i očevima.


“Tri generacije muškaraca istrijebljeni su zbog toga kako su se zvali. Žene Srebrenice našle su načina da izgrade mir u razorenoj zemlji. Žene uvijek pospremaju ono što muškarci razvale. Ja posvećujem ovu nagradu ženama Srebrenice, majkama Srebrenice koje su nam pokazale kako da razaranje pretvorimo u ljubav. Mislim da će ovo potaknuti više ženske solidarnosti, više ženskih perspektiva u filmu, politici, životu… Film je snažna sila koja može potaknuti saosjećanje, razumijevanje kompleksnosti života. Imamo tu odgovornost da našoj publici dajemo istinu. Možda je to teška istina, možda nije profitabilna, ali moramo imati kompleksnije priče kako bi naša publika bila spremnija za kompeksna vremena koja su pred nama. Hvala vam”, kazala je Žbanić.

Dodala je i da se nada kako će film inspirisati mlade rediteljice u nekim novim pričama.


“Naš je zadatak gledateljima prenijeti istinu. Ponekad je teško ili neisplativo, ali to je naša dužnost”, završila je Jasmila.

S.H.P.

Novinarka. Magistar Komunikologije.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.