Hrana koja snižava nivo hormona stresa u organizmu

Ukoliko ste u posljednje vrijeme bili izloženi stresnim situacijama to zaista može negativno uticati na vaš organizam. Stres pokreće konstantnu proizvodnju hormona kortizola, a on je zaslužan za regulaciju velikog broja funkcija organizma ukoliko ostane povišen tokom dužeg perioda.

Jedan od neželjenih efekata ovog lučenja jeste povećanje tjelesne težine, posebno visceralne masti. To je mast koja okružuje crijeva i jetru. Također može dovesti do inzulinske rezitencije, visokog krvnog pritiska i dijabetesa tipa 2.

Također pretjerano lučenje kortizola može da utiče na imunološki sistem, smanjujući proizvodnju antitijela, a samim tim slabi i imuni odgovor.

Određene namirnice zaista mogu pomoći smanjivanju upala u tijela i regulisanju oslobađanja hormona stresa.

Zeleni čaj

Sastojak u zelenom čaju može inhibirati enzimatsku aktivnost supstanci koje proizvode kortizol, a sa mim tim i smanjiti nivo hromona stresa u organizmu.

Citrusi, kivi, crvena paprika i jagode

Sve nabrojane namirnice su jako bogate vitaminom C koji igra ogromnu ulogu u stabilizaciji koncentracije kortizola u organizmu. Nadbubrežne žlijezde imaju visoku koncentraciju vitamina C, a jedete li ovu granu, to može utjecati na nadbubrežne žlijezde i održavati ravnoteži kortizola u vašem tijelu.

Banane, naranče, dinje, špinat, brokule, batat i suhe šljive

Povišena koncentracija kortizola može prouzrokovati da bubrezi više izlučuju kalij tako da izvori bogati kalijem mogu te razine izgubljenog kalija povratiti u organizam i smanjiti neželjene efekte koji dolaze sa stresom.

Kiseli kupus

Lactobacillus reuteri je probiotički mikroorganizam koji se prirodno nalazi u probavnom sistemu čovjeka, ali ga tokom uzimanja lijekova mogu uništiti. Ova bakterija utiče na mozak tako što oslobađa oksitocin koji pomaže u smanjenju percipiranog stresa i smanjuje kortizol.

Ovu bakteriju možete pronaći u kiselom kupusu i u ostaloj fermentiranoj hrani.

Naravno da je hrana samo jedan djelić pomoću kojeg mi možemo smanjiti koncentraciju kortizola, a samim tim i nivo stresa u organizmu. Bitno je između ostalog imati kvalitetan san i aktivnosti tokom dana koje će nas usrećivati. Također, toksične ljude kao i toksičnu hranu što bi izbacili iz života, trebate odbaciti. Nekada nismo svjesni koliko nas situacije drugih ljudi mogu duboko uzdrmati.

Glavni zadatak u smanjenju stresa jeste rad na svakodnevnim navikama kako bi promijenili odgovor tijela na stres koji dolazi iz naše okoline.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.