Godinama Akija Rahimovskog nisu oslovili imenom, a ovo je njegovo pravo ime

Legendarni rok pjevač Aki Rahimovski iznenada je preminuo prošle subote, a njegova sahrana održana je na zagrebačkom groblju Mirogoju. U petak je u Lisinskom održana komemoracija u Akijevo ime.

Čitav Balkan zna za ovoga izvrsnog pjevača i to zaista govori o njegovom umijeću i popularnosti, međutim većina ljudi ne zna njegovo pravo ime.

Aki je rođen u Nišu, 5. juna 1955. godine, kao Aleksandar Rahimovski. Djetinjstvo i mladost je proveo u Skoplju. Aleksandar se muzikom počeo baviti od najranije dobi za šta ga je njegova porodica podržavala, posebno njegov otac koji je bio profesor muzike.

Kao tinejdžer pjevao je u nekoliko grupa, kao što su grupe: Vakuum, Krvna braća i Torr.

Njegova karijera muzička započinje 1975. godine kada upoznaje gitaristu Huseina Hasanefendića i kompozitora Juricu Pađena.

Zajedno iste godine osnivaju grupu Parni valjak, a od tada ista grupa objavljuje 16 studijskih albuma, 14 singlova, 5 live albuma, 4 kompilacije, te 2 koncertna DVD-a, čime postaje najdugovječnija grupa rok muzike na domaćoj muzičkoj sceni.

U februaru ove godine bila je planirana velika povratnička turneja po hrvatskim gradovima, a nažalost zbog smrti pjevača ne zna se da li će još uvijek biti održana.

Aki je iza sebe ostavio troje djece, sina Kristijana i kćerku Dinu, kao i djevojčicu Antoniju koju je dobio 2019. godine.

Od Akija su se oprostili njegovi prijatelji, partnerica i porodica, te nevjerovatan broj fanova u čitavoj regiji.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.