Franca Viola je žena koja se suprotstavila italijanskoj tradiciji odbivši da se uda za svog silovatelja

Franca Viola je prva Talijanka koja je odlučila da se suprostavi čudnoj tradiciji njene države, da se uda za svog silovatelja. Ova priča se desila davne 1966. godine, a tada su Italiju potresli hrabri napori jedne žene da stane u kraj ovome apsurdu.

Ona je odbila “rehabilitacijski brak” nakon što je pretrpjela otmicu i silovanje.

Tradicija u Italiji je bila da ukoliko je djevojka silovana mora se udati za agresora kako bi na taj način povratila vlastitu čast.

Viola je odrasla na Siciliji u porodici koja se bavila poljoprivredom. Sa 15 godina se zaručila za Filipa Melodiju, nećaka člana lokalne mafije. On je tada imao 23 godine, a nakon što je uhvaćen u krađi Violin otac je insistirao da Viola prekine zaruke sa njim.

Do 1965. godine Franca je bila zaručena sa drugim muškarcem sve dok se Filip nije vratio na Siciliju pokušavši ponovo da uđe u njen život.

Rano ujutro, 26. decembra 1965. godine, Franc i grupa od 12 naoružanih ljudi, upali su u Francin dom i oteli je, pritom pretukavši njenu majki i uzevši osmogodišnjeg brata Mariana koji nije htio napustiti svoju sestru.

Mariana su pustili nekoliko sati kasnije, ali Filip je držao Francu duže, kada je ona nekoliko puta bila silovana. Filip je mislio da će Franca tada biti prisiljena udati se za njega kako ne bi ostala “obeščašćena”, ali Franca je odlučila ipak ne otići tim putem.

Tada je u italijanskom Kaznenom zakonu, po članu 544., koji je izjednačavao silovanje zločinom protiv javnog morala, formalizirana ideja “rehabilitacije braka”, navodeći da se agresoru uklanja kazna ukoliko se oženi sa žrtvom.

Franca je održala riječ i tužila je Filipa, nakon čega je on osuđen na 11 godina zatvora, a njegovi saučesnici dobili su po 4 godine zatvora. Član zakna 544., uklonjen je tek 1981. godine.

Seksualno nasilje postao je zločin tek 1996. godine.

Filip je pušten iz zatvora 1976. godine i protjeran je sa Sicilije zbog mafijaških veza. Streljan je u Modeni dvije godine kasnije.

Franca Viola udala se za Giuseppea Ruisija u decembru 1968. godine. Voljeli su se od djetinjstva, a Ruisi se oženio Francom unatoč onome što se desilo.

Predsjednik Italije Giuseppe Saragat i papa Pavao VI, javno su izrazili zahvalnost za hrabrost ove mlade djevojke i žene, Franc Viole.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.