Dvorac Boldt izgrađen u ime ljubavi na otoku Heart

Boldt je dvorac koji je početkom 20. stoljeća izgrađen na otoku Heart smještenom u New Yorku. Ovaj dvorac je izgrađen kao čin ljubavi međutim taj predivni gest završio je slomljenim srcem.

Privatni otok ima 5 hektara i na njemu se nalazi bajkovita, napuštena palača Boldt. Boldt je prostrani dvorac sa 120 soba, međutim te sobe su već čitavo stoljeće prazne.

Poslovni čovjek George Boldt je 1900. godine upravljao Waldorf Astoria hotelom sa nalazištem u New Yorku. Dvorac je namijenio izgraditi za svoju ljubav i suprugu Louise. Ova građevina trebala je biti poklon za Valentinovo.

Supruga Louise Bold je svom suprugu Georgu dosta pomogla u njegovom poslovnom životu, dekorisala je bezbroj soba u hotelima koje je posjedovao.

Međutim 1904. godine, Louise neočekivano umire u dobi od 31. godinu. George je slomljenog srca naredio da se radovi na dvorcu obustave i nikada se više nije vratio na otok Heart.

George Boldt je rođen u Pruskoj 1851. godine i odrastao je na otoku prepunom dvoraca što ga je i potaknulo na izgradnju sopstvenog.

Sa 13 godina se seli u New York kako bi počeo svoj poslovni život, počevši kao perač suđa koji je kasnije posjedovao milione.

Bio je poslovan čovjek koji je posjedovao niz najluksuznijih hotela poput Bellevue-Stratford u Philadelphiji i Waldorf-Astoria u New Yorku.

Nikada nije štedio na svoju suprugu i dvorac koji je izgradio bio je čin čiste ljubavi želivši da izgleda poput onih koje je vidio duž Rajne.

Otok se na samom početku zvao Hart, da bi ga George preimenovao u Heart, a dao ga je i preoblikovati u obliku srca.

Nakon nekoliko godina gradnje na otoku se počelo formirati šest zgrada. Osim dvorca Boldt, tu su bili i Alster Tower, Dove-Cote, Power House, ulazni luk i sjenica.

Poduzetnik i predsjednik firme Life Savers koja je proizvodila slatkiše odlučio se 1920. godine kupiti dvorac i ostaviti ga otvorenim za turističke posjete, međutim zbog nemarnog rukovođenja dvorac je propao.

Uprava Thousand Islands Bridge 1977. godine kupuje palaču, obnavlja je u duhu da “ljubav nikada ne umire”.

Ovaj dvorac ima podove od talijanskog mramora i prekrasan krovni prozor ukrašen vitraž tehnikom, a taj prostor je odličan za muzičke događaje.

Također, u dvorcu se nalazi ogromna biblioteka, a u cjelini dvorac je napravljen i tako da posluga bude sklonjena od pogleda.

Kada je George Boldt umro, zastave u New Yorku su se vijorile na pola koplja.

Kao što su Romeo i Julija simbol ljubavi Verone, možemo slobodno reći da su George i Louise to isto za grad New York.

“Ljubav je krunska milost čovječanstva, najsvetije pravo duše, zlatna karika koja nas veže.”

Francesco Petrarca

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.