Doktor koji je spasio živote hiljade beba svojom supom od mrkve

Ernst Moro je vjerovatno ime koje vam se ne čini poznato, ali doktori širom svijeta poznaju ovog austrijskog pedijatra koji je svojom genijalnošću uspio spasiti život hiljadama beba.

Prije stotinu godina, zahvaljujući ovome doktoru, kuhana mrkva je smanjila mortalitet djece za gotovo 50%.

Ernest Moro je potpomogao u dijagnostici cerebralne paralize, te je prvi izolirao bakteriju Lactobacillus acidophilus iz dječijeg želuca, koja se inače normalno nalazi u mlijeku koje se počelo kiseliti. Također ova bakterija je dio normalne flore naših crijeva.

Nažalost, 20. stoljeće je bilo obilježeno pojavom različitih oboljenja kako virusnih tako i bakterijskih koji su doprinijeli povećanju stope smrtnosti. Ljudi su umirali jako mladi, a ljudski život je bio upola kraći nego u današnje vrijeme. Tada je također bio ogroman problem nestašice hrane, ali Ernest Moro doktor velikog srca je sve to svojim postignućima promijenio.

Ernst Moro rođen je 1874. godine u Austro-Ugarskoj, na području današnje Ljubljane, Slovenije. On je završio medicinske studije u Grazu u Austriji, gdje je doktorirao 1899. godine. 1906. godine počinje predavati pedijatriju u Münchenu. Poslije dvije godine on postaje profesor na Sveučilištu u Heidelbergu u Njemačkoj. Iste te godine, 1908., otkriva ljekovitu vrijednost supe od mrkve, što sljedeći stotinu godina naučnici nisu mogli objasniti. Početkom 20. stoljeća mnogo djece je umiralo od dijareje, a on je izumom ovog lijeka smanjio smrtnost djece za gotovo polovinu.

Recept za supu od mrkve

  • 500 grama mrkve
  • 1 litra vode
  • 3 grama soli

Prije upotrebe, mrkve dobro oprati i oguliti, a zatim ih izrezati na komadiće. Nakon toga staviti mrkvu da se kuha dok ne osjetite da postaje mekana, nakon toga je pasirajte i dodajte vodu i na kraju posolite po želji. Ova supa je zaista odlična protiv dijareje, a doktori su i dan-danas oduševljeni učinkom ovog jela.

Kasnije su studije pokazale da oligosaharidi koji se nalaze u mrkvi mogu spriječiti da se loše bakterije zalijepe za zidove crijeva djece i tako izazovu štetu. Zahvaljujući ovim ugljikohidratima zaustavljena je dijareja kod djece. Također, učinkovitija je od današnje oralne rehidracije otopine koju možete kupiti u apoteci. Druga studija pokazala je da zahvaljujući ljekovitim svojstvima ova supa može liječiti dijareju uzrokovanu bakterijama otpornim na antibiotike.

Ernst Moro 1936. godine, nakon dolaska nacističke vlasti, u 62. godini podnosi ostavku na Sveučilištu u Heidelbergu zbog lošeg zdravstvenog stanja. Međutim, pravi razlog njegove ostavke bio je zato što je njegova supruga Grete Moro Jevrejka, pa se iz tog razloga odlučio povući i pokušati ignorisati daljnje političke aktivnosti u njemačkim naučnim krugovima. Tokom nacističkih progona, on je nastavio raditi od kuće, gdje je u 77. godini života preminuo.

Doktor Ernst Moro je svojim iscrpnim radom i trudom spasio na hiljade života, a sa svojim ostavljenim djelima to čini i danas.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.