Dermatolozi upozorili na najčešće greške koje pravimo prilikom njegovanja lica

Čišćenje lica je zaista jako bitno, njegovanjem mi jednostavno uklanjamo prljavštinu sa lica koja nas može dovesti do preranog starenja, ali i izazvati na licu ozbiljne dermatološke probleme.

Hemikalijama koje se prenose zrakom i zračenjem sunca, može doći do vidiljivog oštećenja kože.

“To se može taložiti na koži i nagrizati kožnu barijeru, uzrokujući prerano starenje u obliku bora i tamnih mrlja. Dobar režim čišćenja je važan za uklanjanje ovih otrovnih i iritirajućih hemikalija i osiguravanje čistoće za nanošenje antioksidativnih seruma koji mogu pomoći zaliječiti oštećenja i zaštititi kožu”, kaže Kourosh, docentica na Harvard Medical Schoolu.

Ako prvo ne očistite lice, proizvodi za njegu lica neće imati nikakav dobar učinak.

“Bez pranja, vaša koža bi bila prekrivena debelim slojem prljavštine, što otežava drugim proizvodima da pravilno prodru u nju”, rekla je dermatologinja Dianne Davis za HuffPost.

“Ljudi bi trebali čistiti lice dva puta dnevno, ujutro i navečer”, rekla je za HuffPost dermatologinja Jeannette Graf, pomoćnica kliničkog profesora dermatologije na Medicinskom fakultetu Mount Sinai.

Također trebate da pazite i na temperaturu vode kojom perete lice, voda ne bi trebala da bude ni prehladna ni pretopla, već umjerena, odnosno mlaka.

“Koristite mlaku vodu i izbjegavajte grubo ribanje kako biste spriječili iritaciju”, rekla je Kourosh.

“Potpuni je mit da vam topla voda otvara pore, a hladna ih zatvara. Nema mišića unutar stijenke vaših pora, i oni se ne otvaraju i ne zatvaraju poput prozora. Vruća voda može uzrokovati proširenje krvnih žila, što dovodi do crvenila i pogoršanja stanja poput rozaceje”, rekao je dermatolog Joshua Zeichner, profesor dermatologije u bolnici Mount Sinai.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.