Brad Pitt izgradio jeftine kuće za New Orleans, već su počele da se raspadaju

Brad Pitt se našao pred sudom iako je imao najbolje namjere da pomogne stanovnicima New Orleansa koji su sve izgubili sve u uraganu Katarina.

Kuće za koje je dao novac za izgradnju počele su da se rapadaju, a u nekima su pronađeni toksični materijali.

Brad Pitt je preko svoje fondacije “Make it Right” finansirao izgradnju 109 kuća nakon razorne oluje koja je zahvatila New Orleans 2005. godine. Njegov projekat se nažalost sada već raspada jer najveći dio izgrađenih kuća ima ogroman broj nedostataka od buđi, termita, truhlo drvo itd.

Najmanje šest kuća koje je izgradio je potpuno napušteno, neke se prepravljaju, a neke ljudi zbog nedostatka novca samo “krpe”, dok su mnogi stanari tražili pravdu na sudu protiv glumca i njegove neprofitne organizacije.

Zbog velikih konstrukcijskih nedostataka, stanari se brinu za vlastito zdravlje i optužuju fodaciju da je čim su problemi krenuli okrenula leđa ljudima kojima je trebala da pomogne. Problemi su počeli još 2018. godine kada su vlasnici kuća pokušali nagovoriti gradsko vijeće New Orleansa da naredi inspekciji da pregleda kuće.

Kuće su izgrađene u starim dijelovima grada u kojem većinom žive Afroamerikanci. Kraj Lower Ninth Ward je naseljen siromašnim stanovništvom koje ima jako niske prihode i očekivalo se da će im svi potrebni uvjeti biti pruženi i da će oni napokon biti sretni što su uopšte ponovo dobili priliku da imaju svoj dom u kućama koje su napravljene u periodu od 2008. do 2015. godine.

Arhitekte koje su skicirale i dizajnirale ove kuće napravile su ih tako da budu ekološki održive i da imaju solarne panele za grijanje i hlađenje. Za to sve je potrošeno 26,8 miliona dolara, a planirano je da se izgradi 150 kuća i prodaje na puno višoj cijeni od tržišne vrijednosti, na cijeni od 150 000 dolara.

Samo šest kuća je ostalo u normalnom stanju, dok su sve ostale počele da se raspadaju ueliko. Dvije su potpuno srušene bog problema buđi.

A od samog početka 2022. godine, šest kuća je iseljeno zbog problema sa truleži, buđi i poplava.

Mlada stanarka Hana izjavila je da joj je to prva kuća u životu koju je imala i da je nažalost morala biti srušena zbog svih nedostataka koje je nosila sa sobom. Samo osam mjeseci nakon useljenja, Hanina kuća je bila u potpunom rasulu. Krov nije mogao da izdrži jaku kišu, zbog čega je vlaga prevladala kućom, a onda i najezda termita, zbog čega je mlada stanarka imala zdravstvene probleme.

Fondacija “Make it Right” je preselila svoje kancelarije, a na mejlove i pozive stanara prestali su odgovarati, dok se 2018. godine kompletna organizacija potpuno ugasila i od tada nikakve izvještaje nisu predali ni Poreskoj upravi.

Lokalni mediji pišu da je organizacija dužna novac i bankama i zaposlenima i da su u određenom trenutku tužili arhitekte i izvršne direktore jer nisu dobro odradili svj posao. Međutim se ispostavilo da je ista organizacija imala sličan projekat u Kansas Cityju s tim što su tamo kupljene samo parcele i ništa drugo od radova nije započeto.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.