Bajkovite kućice zvane Trullo grada Alberobello

Alberobello je grad koji se nalazi u južnoj talijanskoj pokrajni Bari u Apulji. Ovaj grad je upisan u UNESCO-ov popis svjetske baštine. Značenje njegovog imena jeste “prelijepo drvo„ i ima prekrasne kućice koje se nazivaju Trullo. Mnogi ga turisti nazivaju selom iz bajke zahvaljujući ovim tradicionalnim kućicama.

Smatra se da Trullo kućice datiraju još od 14. stoljeća nove ere i da je to područje poklonjeno grofu od Concersana od strane Roberta II, princa Taranta.

Trullo su kućice od suhozidne konstrukcije koje se grade bez upotrebe cementa, a smatra se da je ova metoda gradnje nastala još u prahistorijsko doba.

Postoje dvije vrste ovih građevina. Prvi dio ovih građevina su pravougaoni i okrečeni zidovi koji su ugrađeni u vapnenačku podlogu. Građeni su tehnikom suhozida, a zidovi su probijeni malom prozorima i vratima.

Drugi dio ovih građevina su kućice stožastog, kupolastog ili piramidalnog krova koji je također građen bez upotrebe cementa. Krovovi nose vjerske ili mitološke oznake, sa apotropejskom funkcijom i tjeraju zlo.

Iako su trebale biti uništene one su ostale funkcionalne sve do danas i postoji negdje oko 1500 Trullo kućica.

Zbog svog predivnog izgleda ovaj grad je prepun turista koji se zaljubljuju u njega čim ga ugledaju

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.