Aokigahara, šuma samoubistava u Japanu

Šuma Aokigahara se smatrala domom japanskih duhova, a sada predstavlja mjesto koje broji preko stotinu žrtava samoubojstava svake godine.

Fuji, najviši planinski vrh u Japanu, je upravo mjesto na kojem se ova šuma nalazi. Na samom podnožju Fujia smjestila se šuma Aokigahara koja broji 30 kvadratnih metara.

Za mnoge turiste ova šuma je mjesto ogromne ljepote i spokoja. Planinari prelaze preko gusth šikara drveća i kamenitog tla samo kako bi vidjeli nevjerovatan pogled na planinu Fuji. Također mjesto je i školskih posjeta.

Stabla su međutim toliko srasla jedno uz drugo da je većina posjete u polumraku. Ono što turisti kažu da pamte ovu šumu po nevjerovatnoj tišini. U toj tišini posjetioci kažu da svaki dah zvuči kako urlik.

Japanska vlada je prestala objavljivati broj mrtvih u ovoj šumi, a procjenjuje se da svake godine barem stotinu ljudi oduzme sebi život.

Aokigahara je oduvijek bila opterećena mitovima.

Legenda kaže da je za vrijeme feudalizma kada je hrana bila oskudna, porodica morala ostaviti nekog člana porodice, obično ženu da umre na nekom udaljenom mjestu.

Posjetitelji su tvrdil da su u ovoj šumi vidjeli duhove yurei za koje se pretpostavlja da s osvjetoljubivi duhovi starih koji su bili prepušteni borbi za život i gladovanju.

Sve se počelo mijenjati 1960-tih godina, kada je započela duga historija sa samoubistvima. Mnogi vjeruju da je za to kriv roman Kuroi Jukai, u kojem ljubavnici priče počine samoubistvo u šumi Aokigahara.

Već 1950-tih turisti su prijavljivali raspadajuća tijela u ovoj šumi. Što ih odvodi u ovu šumu da počine samoubistvo još uvijek je misterija.

Broj mrtvih dosegao je vrhunac 2004. godine kada je iz šume izvučeno 108 tijela, a to su samo tijela koja su bila pristupačna za pronaći.

Aokigahara vidi više samoubistava od bilo kojeg mjesta na svijetu osim Golden Gatea.

U šumi se mogu vidjeti natpisi “molim vas, razmislite” i “pažljivo razmislite o svojoj djeci, svojoj porodici”.

Patrole stalno izviđaju područje u nadi da će one posetitelje bez povratka vratiti na pravi put.

Broj samoubistava stalno raste, ali japanska vlada kako ne bi uništila ugled ove prirodne ljepotice, ne objavljuje više podatke o broju mrtvih.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.