5 sokova koji usporavaju proces starenja

Sok može biti odličan način za akumulaciju određenih nutrijenata potrebnih vašem tijelu koje možda nećete dobiti na dnevnoj bazi. I ne samo da je odličnog okusa, već je i brz i lak način da ponesete svoje hranjive sastojke u pokretu!

Imajući na umu da neki sokovi koji se kupuju u prodavnici mogu sadržavati visok nivo dodanog šećera, možete pronaći u mnogim prodavnicama prirodnih proizvoda svježeg soka koji je 100% prirodan bez aditiva koji će vam pomoći da ostanete zdravi.

Preciznije, određene vrste sokova mogu usporiti proces starenja i pomoći vašem tijelu dok doživljava promjene vezane za starenje.

Sok od nara

Nar obiluje antioksidansima, poput polifenola, koji mogu pomoći u smanjenju upale, borbi protiv raka i smanjenju krvnog pritiska. Pored ovih prednosti, poznato je da nar ima jedinstveni efekat na starenje ćelija vašeg tijela.

Nakon 50. godine, vaše ćelije počinju da se bore s recikliranjem mitohondrija, što direktno utiče na snagu vaših mišića. I ne samo to, već ako vaše tijelo nije u stanju da reciklira mitohondrije dovoljno brzo, oni se mogu nakupiti i povećati rizik od ozbiljnih bolesti poput Parkinsonove.

Nar sadrži molekulu koja mikrobiom crijeva pretvara u nešto što se zove urolitin A, spoj koji može pomoći da vaš mitohondrijski proces bude efektivniji. Međutim, važno je napomenuti da neki pojedinci možda imaju crijevnu floru koja nije u stanju da pretvori ovo jedinjenje, što znači da sok od nara ne bi imao mnogo efekta.

Sok od mrkve

Mrkva sadrži brojne antioksidanse koji mogu biti od koristi vašem zdravlju kako starite. Na primjer, ona je bogata luteinom, za koji se zna da pomaže u poboljšanju zdravlja očiju i mozga.
Mrkva je također bogata drugim antioksidansom zvanim beta karoten, koji je antioksidans koji vaše tijelo zapravo može koristiti da se pretvori u vitamin A. Studija objavljena u Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention otkrila je da beta karoten može pomoći u smanjenju rizika od raka prostate kod mlađih muškaraca.

Sok od cvekle

Neki ljudi ga vole, neki ga mrze, ali sok od cvekle je moćan napitak koji pomaže u usporavanju procesa starenja.

Studija Redox Biology otkrila je da su oni koji su pili sok od cvekle imali izraženiji nivo specifične vrste bakterija koje pomažu kod kognitivnog i vaskularnog zdravlja od učesnika koji su pili placebo piće. Ovi učesnici su takođe pokazali pad krvnog pritiska nakon pijenja soka od cvekle.

Ovi rezultati su rezultat visoke koncentracije nitrata koji se nalaze u cvekli, koji pomažu u održavanju zdravih krvnih sudova, a istovremeno poboljšavaju kognitivne funkcije kako starite.

Sok od grejpa

Karotenoidi su spojevi koji voću i povrću daju prirodnu boju, a kao što smo već spomenuli, mrkva sadrži vrstu karotenoida koji pomaže u usporavanju starenja. Ružičasti grejpfrut sadrži i karotenoid koji se zove likopen.

Poznato je da likopen (koji se takođe nalazi u paradajzu i lubenici) ima brojne zdravstvene prednosti, a čak je utvrđeno i da poboljšava izgled vaše kože. Istraživanje objavljeno u Food Science & Nutrition otkrilo je da likopen ima efekte “podmlađivanja” na kožu sredovječnih učesnika studije.

Druga studija objavljena u American Journal of Nutrition zaključila je da likopen može i sniziti LDL kolesterol i podići nivoe “dobrog” kolesterola, važnih faktora u podržavanju zdravlja srca, što je ključno kako starite jer su kardiovaskularne bolesti glavni uzrok smrtnosti u mnogim zemljama svijeta.

Sok od pšenične trave

Budimo iskreni, sok od pšenične trave je prilično užasnog ukusa. Ali zdravstvene prednosti i svojstva protiv starenja su vrijedni okusa trave.
Pšenična trava je izuzetno bogata hlorofilom, spojem koji mnoge biljke čini zelenim. Utvrđeno je da kada se konzumira, hlorofil ima snažna protuupalna svojstva, koja mogu pomoći u smanjenju rizika od bolesti i poboljšanju cjelokupnog zdravlja kod starijih osoba.

Također je poznato da hlorofil ima hemoprotektivna svojstva (štiti vaše tijelo od negativnih nuspojava hemoterapije) zbog svoje sposobnosti da smanji bioraspoloživost kancerogena (nečega što može uzrokovati rak) u vašem tijelu.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.