5 načina kako dobiti više vitamina D

Vitamin D je esencijalni nutrijent koji vam pomaže u izgradnji i održavanju jakih kostiju i zdravog imunološkog sistema. Nažalost, mnogima od nas zapravo nedostaje vitamina D.

Naš glavni izvor vitamina D je sunce, ali tokom zime je teže izaći napolje i dobiti ga dovoljno. Evo nekoliko načina na koje možete povećati unos vitamina D tokom cijele godine, a posebno onda kada je vani hladno.

Izađite napolje

Jedan od najjednostavnijih i najpristupačnijih načina da dobijete vitamin D je da izađete napolje. Kada ultraljubičasti B (UVB) zraci sunčeve svjetlosti dođu na našu kožu, naša tijela prirodno proizvode ovaj vitamin. Međutim, nije uvijek moguće dobiti dovoljno vitamina D putem sunčeve svjetlosti, posebno zimi.

Bilo da živite u sunčanoj klimi ili ne, napolju uvek treba da nosite kremu za sunčanje. Blokira i UVA i UVB zrake, a trenutno nema kliničkih dokaza koji bi ukazivali na to da redovno nanošenje kreme za sunčanje dovodi do nižih nivoa vitamina D.

To može biti zato što nijedna krema za sunčanje ne blokira 100% UVB zraka, tako da ste i dalje u mogućnosti da stvorite malo vitamina D, čak i ako ste namazani SPF 50. Nošenje kreme za sunčanje također pomaže u prevenciji raka kože i ranih znakova starenja. Ova pristupačna krema za sunčanje u spreju djeluje glatko i zaštitit će vas kad god ste vani.

Uzimajte suplemente

Znamo da je ovo najjednostavniji odgovor, ali odmah nakon sunčeve svjetlosti, najjednostavniji način da osigurate da vam ne nedostaje vitamina D je uzimanje dnevnih suplemenata. Preporučuje se da ljudi od 1. do 70. godine dobiju 600 međunarodnih jedinica (IU) vitamina D svaki dan.

Vitamin D je topiv u mastima, što znači da se rastvara u masti i skladišti u tkivu vašeg tijela. Dodatne količine vitamina rastvorljivih u mastima se ne izbacuju iz vašeg sistema, tako da ih je lako uzeti previše. Naučnici nisu sigurni koji je idealan dnevni unos za odraslu osobu, ali se preporučuje da ne uzimate dnevni dodatak više od 4.000 IU po obroku.

Birajte hranu pažljivo

Postoji nekoliko namirnica koje takođe prirodno sadrže vitamin D. Najviše ga ima u masnoj ribi, poput lososa, sabljarke i tune. Ulje jetre bakalara, koje se također može kupiti kao dodatak, također je bogato vitaminom D i drugim mineralima.

Žumanca, sir i goveđa džigerica takođe sadrže male količine vitamina D, ali to nije dovoljno da biste dobili dnevni preporučeni unos samo iz ovih namirnica. Mnoge namirnice su obogaćene vitaminom D, što može biti još jedan odličan način za dopunu ishrane. Uobičajeno je vidjeti i sok od narandže, mlijeko i žitarice sa ovim vitaminom.

Koristite pića bogata vitaminom D

Ako je uzimanje suplemenata ili pripremanje hrane za unos dovoljno vitamina previše posla za vas, još uvijek postoji mnogo drugih zgodnih načina da dobijete više vitamina D. Mlijeko, sok od naranče i mnoga druga pića obogaćeni su vitaminima koji će vam pomoći da postignete svoje vitaminske ciljeve.

Smanjite unos kafe

Umjesto obične kafe možete pronaći organske keto kafe koje osiguravaju da dobijete preporučeni dnevni unos vitamina D u jutarnjim satima. Ove kafe sadrže i druge nutrijente poput kurkume i vitamina B.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.